Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Konst med ungas tankar

Röster från Öster gav mersmak och en av deltagarna tog initiativ till ett nytt projekt på temat muralmålning. Den här gången ska konstverket pryda fritidsarenan Östers väggar.

Succé! Så kan man sammanfatta projektet Röster från Öster som kulminerade på luciadagen i fjol. Då invigdes en cirka 100 kvadratmeter stor muralmålning på Dammhagskolan, som skapats av 140 engagerade personer.
En av deltagarna var Fatima Alani som bestämde sig för att fortsätta på den inslagna vägen. Hon startade ett eget projekt med sikte på en ny muralmålning.
I det här fallet ska konstverket hängas upp på fritidsarenan Östers väggar vid Seminarieskolan.
– Jag ville fånga upp ungdomar i åldrarna 13-18 år i deras egen miljö och låta dem tillsammans forma en bild av sin vardag i området Öster, säger projektledare Fatima Alani.
Totalt har ett 70-tal ungdomar engagerat sig på ett eller annat sätt. Men projektet drivs i huvudsak av en grupp på cirka 15 personer, varav de allra flesta är flickor.
– Vi gör detta på vår fritid. Det är väldigt roligt, man har lärt sig att tänka annorlunda kring hur det är i Landskrona, säger Andrea Ly som går i årskurs åtta på Seminarieskolan.
Jämnåriga skolkompisen Hilan Khalil berättar att konstverket tar fasta på gemenskap och kärlek över nationsgränser.
– Vi målar flera fjärilar i olika flaggfärger. Det visar att flera invånare i Landskrona har en bakgrund från olika länder, säger Hilan Khalil.
Hela målningen beräknas bli klar i slutet av februari med invigning i början av mars. Fatima Alani är själv uppvuxen i Landskrona, och som projektledare har hon samlat ungdomarnas idéer och coachar deltagarna under resans gång.
– Jag gillar konst som många kan dra nytta av. Det här projektet handlar inte bara om färger och målning, utan även om att många är engagerade i processen och får komma till tals och ge sin syn på saken. Så i det här fallet är processen viktigare än det färdiga resultatet, säger Fatima Alani.
Projektet genomförs med stöd från Snabba Cash via Kulturstöd Unga, Förorten i centrum och fritidsarenan Öster.
Gå till toppen