Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Påtryckningar ställer in möte om Ukraina

Ett möte om en massaker i ukrainska Odessa ställs in efter påtryckningar. Informationskriget mellan de båda sidorna i Ukraina-konflikten ledde till "ryggmärgsreaktion" hos kommunen.

Evenemanget skulle ha hållits på stadsbiblioteket och haft fokus på en massaker som ägde rum i den sydukrainska staden Odessa i början av maj 2014.Bild: TT
Efter påtryckningar ställer studieförbundet ABF och kommunen in ett möte och en utställning som rör Ukrainakonflikten. Evenemanget skulle ha hållits på stadsbiblioteket och haft fokus på en massaker som ägde rum i den sydukrainska staden Odessa i början av maj 2014.
– Vi blev kontaktade av en person som sa sig ha en vän som var ögonvittne till massakern. Personen skulle visa en film och en fotoutställning, säger Jim Broström, ombudsman på ABF i Helsingborg.
Han berättar att man gjorde vissa kontroller av mannens bakgrund för att försäkra sig om att han inte tillhör någon extrem organisation.
– Därefter sa vi ja till arrangemanget och kontaktade kommunen för att kunna använda biblioteket, säger Jim Broström.
Omgående hörde företrädare för ukrainska organisationer av sig med anklagelser mot föredragshållaren. Han uppgavs vara rysk nationalist, stödja terrorism och själv vara ansvarig för oroligheterna som krävde 46 personers liv.
– Min tro är att om människor får berätta sin historia så förstärks både sanningar och lögner. Men efter anklagelsen om att han var skyldig till 46 människors liv valde vi att ställa in, säger Jim Broström.
Kommunen valde att gå samma väg.
– När vi fick information från ABF strök vi arrangemanget, säger Annelie Holst som är enhetschef på biblioteket.
Då hade samma typ av anklagelser nått kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M), vilket ledde till att såväl stadsdirektören som kulturchefen kopplades in. Men då hade beslutet att ställa in redan fattats på biblioteket.
– Föredragshållaren kallades höger-separatist och det skulle kunna dra till sig intressenter med väldigt olika åsikter, säger Annelie Holst.
– Hur välvärderat detta är vet jag inte. Kanske är det en ryggmärgsreaktion från vår sida, säger hon.
Är det då inte väl enkelt att genom anklagelser få ett möte inställt?
– Så kan man mycket väl tolka det. Vi har inte haft beredskap att källkritiskt kolla uppgifterna, säger Annelie Holst.
Författaren och filmaren Maj Wechselmann är engagerad i konflikten i Ukraina. Hon har kontakter i landet och reagerar på det inställda mötet. Hon beskriver föredragshållaren som ett vittne till massakern, utförd av ukrainska nationalister.
– Massakern var en avgörande faktor för att inbördeskriget skulle ta riktig fart, säger hon och menar att det var dödandet i Odessa som fick många rysktalande människor att ta till vapen.
Maj Wechselmann förnekar inte att föredragshållaren tillhör ett nationalistiskt parti, men lägger ingen större vikt vid det.
– Han har varit invald i kommunfullmäktige i Odessa för ett legalt parti.
Men ska en person med hans bakgrund få hålla tal på biblioteket i Helsingborg?
– Han har hållit föredrag runt om i Europas huvudstäder och där funkar det. Bilderna han visar är upprörande.
Den kvinna som kontaktade ABF heter Alicia Bjumell.
– Jag är själv från Odessa och känner föredragshållaren. De som riktar anklagelser borde kolla upp fakta. Han är inte separatist och det parti han tillhör är inte det som finns i Ryssland under samma namn, säger hon.

Utställning och möte flyttat

Utställningen och föredraget äger trots allt rum. Evenemanget är flyttat till restaurang Goa Punkten på Gasverksgatan, på torsdag den 19 februari. Utställningen öppnar klockan 12 och föredraget hålls klockan 17.30. Bakom arrangemanget står ett löst sammansatt nätverk av privatpersoner.
På tisdagen hölls ett liknande möte i Malmö.
Gå till toppen