Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Jag startade ett nyhetscafé"

Tänk dig själv som flykting, som har förlorat allt, även några av de människor som stått dig närmast, och du flyttar till ett land som Sverige. Efter att du har upplevt ett grymt krig i ditt land och reser fylld av trötthet, ångest och långsam död, samt blivit utnyttjad av människosmugglare. Så är fallet för en flykting eller invandrare i Sverige. Så är fallet för de syrier som flödar hit just nu.
Ja, vårt land var vackert och rikt, men vi saknade frihet och demokrati där. Kanske är detta vad jag har lidit mest av under mitt arbete som journalist på en av de största syriska officiella tidningarna, Albaath.
I Syrien var medier en megafon för lögner och förfalskningar av fakta.
Ja, vi förlorade allt i våra länder, men vi vann frihet och respekt för mänskliga rättigheter i detta land. Vi vann framtiden och säkerhet för våra barn.
Att komma till Sverige innebär att du gör en ny resa som kallas integration. Detta är vad vi försöker att arbeta med, vi som är flyktingar här i Sverige.
Men samtidigt, att integrera oss, betyder inte att avskaffa den kulturella identitet som vi bär. Men det betyder en förening av kulturer, seder och traditioner i det svenska samhället, vilket bidrar till en färgglad mosaik.
I dag i Landskrona till exempel finns det ett nytt och seriöst försök av nyanlända att förstå det samhälle de nu lever i, genom att delta i språkcafé på Landskrona bibliotek eller i området Koppargården.
Dessutom är det viktigt att flyktingar själva kommer med initiativ eller förslag, som hjälper processen att lättare förstå samhället.
Detta är anledning till att jag startade ett nyhetscafé på biblioteket i Landskrona. jag hoppas att jag kan lära de nyanlända om det svenska samhället, genom att läsa nyheter och diskutera dem.
Många av de nyanlända hoppas kunna behärska det svenska språket så snabbt som möjligt, och söker också olika sätt att hitta ett jobb. Detta har jag märkt genom deras upprepade frågor till mig.
Men samtidigt vet de inte hur och vem de kan fråga. Många har spirande idéer som kan fungera utmärkt som ett socialt projekt, men de vet inte vart de kan vända sig eller vem som kan vägleda dem.
De behöver verkligen hjälp med att få råd och välja rätt väg. De behöver någon som öppnar dörrarna för dem, eftersom de älskar sitt nya land, Sverige.

Ali Alabdallah

Syrisk journalist och Landskronabo.
Gå till toppen