Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Regeringen vill få dig att fimpa

Svenskarna röker redan minst i världen. Men regeringen är inte nöjd. Tio år efter rökförbudet på krogen kan det även vara slutrökt på uteserveringar, perronger och lekplatser.

Magnus Stenbeck, tobaksforskare vid Karolinska institutet, bedömer dock att ett utökat rökförbud utomhus sannolikt får liten effekt för folkhälsan i stort.
— Minskade möjligheter att röka och få tag på cigaretter gynnar hälsan för rökare. Däremot finns det såvitt jag vet ingen evidens för att passiv rökning utomhus skulle orsaka några särskilda hälsoeffekter hos allmänheten. För dem som inte röker är det den rökiga inomhusmiljön som skadar mest, säger han.
Runt elva procent av svenskarna röker i dag, en så låg andel har inget annat land i världen, enligt Stenbeck. Ändå är rökningen den enskilt största riskfaktorn för ohälsa i Sverige. Varje år insjuknar cirka 100 000 svenskar på grund av rökning och runt 12 000 dör. Men även utan åtgärder skulle dessa siffror minska framöver, påpekar Magnus Stenbeck.
— De baserar sig på rökning som skedde för 30 år sedan. Eftersom rökningen minskat sedan dess kommer dess skadeverkningar också per automatik att avta, säger Stenbeck.
Sverige har skärpt åtgärderna mot rökning flera gånger, senast 2005 då det blev förbjudet på restauranger. En utredare får nu i uppgift av regeringen att undersöka hur nya rökfria zoner utomhus, exponeringsförbud för tobaksvaror i butiker och neutrala tobaksförpackningar kan bli verklighet.
— Rökning är fortfarande ett väldigt stort samhällsproblem. Vi ger i dag en tydlig anvisning om att vi tar det på största allvar, säger folkhälsominister Gabriel Wikström (S).
Även snusförsäljningen kan komma att omfattas av nya regleringar.
I flera andra länder är lagarna mot rökning betydligt tuffare, med exempelvis rökfria badstränder, parker och gator, och Gabriel Wikström är inte orolig för att åtgärderna ska uppfattas som förmynderi.
— Det finns en stor förståelse och acceptans för att man inte ska få röka var som helst redan i dag, säger han.
Men krogbranschen är kritisk till ett utökat förbud.
— När rökförbudet inomhus infördes var det tydligt att ett skäl till att det gick så bra och smidigt var för att man hade någonstans att hänvisa. Om man förbjuder rökning även utomhus frågar vi oss vart rökarna ska ta vägen, vart ska vi hänvisa, säger Stefan Lundin, chefsjurist på branschorganisationen Visita.
Gå till toppen