Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ryttare med luft under vingarna

Under en tuff skoltid fick hon motivationen att vända. Styrkan hämtade hon i stallet. Nu vill hon inspirera andra med sitt företag Ryttarinspiration.

Vi träffas i stallet utanför Munka Ljungby. Flera timmar om dagen tillbringar hon på hästryggen. För Johanna Lassnack har ridningen varit källan till motivation, men också en tillflyktsort när livet inte fungerat. Så såg det ut för tio år sedan. I högstadiet vände hon skolan och kompisarna ryggen. Tonåren var en tuff tid, kantad av dålig självkänsla.
– Jag struntade i skolan, fick dåliga betyg och ätstörningar, i stället för att umgås med kompisar hängde jag i stallet, det var en livlina men höll mig också borta från viktig gemenskap.
Gymnasiet hoppade hon av efter bara några månader. När hon sedan ville börja igen föll hennes ansökan bort.
– Den enda utbildning de kunde sätta in mig på var barn- och fritidsprogrammet, den var en töntutbildning tyckte jag, men att gå den var det bästa jag kunde göra, berättar hon där vi sitter i värmen över en kaffekopp.
Under gymnasiet ändrade Johanna Lassnack inställningen till själv. Hon fick en lärare som bidrog till ambitioner och självkänsla, betygen steg till toppnivå och som nybliven student kom hon in på juristlinjen.
– Men jag tackade nej, jag är inte en person som trivs i skolbänken, jag vill få saker gjort direkt, säger Johanna Lassnack, som istället fick jobb på Kullaflyg som flygvärdinna.
– Det är ett yrke jag gått och drömt ända sedan jag var liten, först senare förstod jag att det var möjligt också för mig.
Det var också under gymnasietiden Johanna Lassnack började intressera sig för personlig och mental utveckling.
– Det går att göra så mycket bara du tror på dig själv. Alla ungdomar borde få den kunskapen.
För några år sedan började Johanna Lassnack skriva insändare i tidningen om att vikten av att unga tror på sig själva. Hon kontaktades av Ung i Ängelholm, som arbetar för att få ut ungdomar på arbetsmarknaden. Hon som under högstadietiden skolkade när det var dags att redovisa inför klassen började föreläsa för unga om möjligheten att förändra sitt liv.
– I början var det svårt och läskigt, men att se andra utvecklas väger tyngre. Drivkraften för mig är att få andra att göra saker de inte tror att de kan.
Parallellt med jobb och föreläsningar har Johanna Lassnack satsat hårt på ridningen. 2010 och 2011 tog hon sig till Stockholm respektive Falsterbo horseshow. Att tävla på den nivån innebär många motgångar och stort tålamod, förklarar hon.
– Det tog två år för mig att få min första ponny att hoppa, fem år innan han gjorde en felfri bana, berättar hon.
För ett och ett halvt år sedan startade hon Facebooksidan Ryttarinspiration. Syftet är att tipsa, peppa och inspirera ryttare i Sverige. Idag har Johanna Lassnack nästan 14 000 följare och har startat ett eget företag under samma namn. Inom ramen för Ryttarinspiration driver hon också ett välgörenhetsprojekt för att stötta handikappridning.
Sin första föreläsning för unga ryttare ska hon hålla i Malmö under sportlovet.
– Jag älskar mitt jobb som flygvärdinna och kommer att fortsätta med det, men drömmen är också att få föreläsa och inspirera om det som intresserar mig allra mest, säger hon.
"Detta är en bild ifrån Volkswagen Grand Prix i Flyinge för ett år sedan. Där fick jag möjlighet att träffa en av världens bästa ryttare Rolf Göran Bengtsson. Vad som gjorde detta mötet så speciellt var att jag verkligen beundrade hans engagemang trots sin storhet. Han tog sig tid med mig och lyssnade och uppmuntrade min idé med Ryttarinspiration, något som har betytt väldigt mycket på vägen när jag själv ibland tvivlat. Han är för mig ett levande bevis på att vem som helst kan nå sina drömmars mål med hårt arbete och tron på sig själv. Han gör sin grej i det tysta och den ödmjukheten imponerar på mig."
Gå till toppen