Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

När hatet ställs på sin spets

Hat och kränkningar på nätet är så vanligt att ungdomar knappt reagerar på det. Men det kan vara förödande. Öresundsteaterns föreställning #inhatewetrust ställer frågan på sin spets.

Anders Kungsman och Agnes Hargne Wallander i en scen.Bild: Elisabeth Ohlson Wallin
Just symbolen #, en hashtag, är viktig i sammanhanget. Den talar om att vi rör oss i cybervärlden, på internet, där framför allt många ungdomar har sina sociala kontakter, på gott och på ont.
Ont – för här finns mycket ondska. Det är just hatet och kränkningarna och konsekvenser de får föreställningen handlar om.
Anders Kungsman har skrivit manus och medverkar också i på scen tillsammans med Per Ullberg och Agnes Hargne Wallander. För regin står Dag Norgård.
Så hur ska vi tolka titeln?
– Hatet växer, även bland parlamentariska grupper. Men vad är det som gör att vi förlitar oss mer på hatet än på kärleken? säger Anders Kungsman.
Hatet mot andra är kanske allra tydligast i olika internetforum. Inför arbetet med pjäsen lyssnade Anders Kungsman därför av diskussioner på internetforumet Flashback, där åsikter – och kränkningar – får härja fritt.
– Men jag deltog själv aldrig i någon diskussion, säger Anders kungsman.
Öresundsteatern har också haft elever som en referensgrupp.
– De samlade in egna och kompisars erfarenhetet, säger Anders Kungsman.
Föreställningens handling kretsar kring tre personer, Loke, superkändis i näthatarvärlden, och Joel, klasskompis med Loke. Joel övertalar Loke att bli medlem i sajten #inhatewetrust, ett nätverk för näthatare.
Deras motpol är Amira, en ung kvinna med ett starkt engagemang mot orättvisor. Hon utmanar alla näthatare att ge sig på henne i stället för dem som inte kan försvara sig. Joel och Loke antar utmaningen.
Pjäsen kommer att spelas för skolelever men det blir även tre offentliga visningar, 21, 25 och 27 februari.
Gå till toppen