Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Bjuv

Rekordviten hotar livsmedelsföretag

Efter flera år av rapporter om felaktiga innehållsdeklarationer riskerar nu East Asian Food viten på hundratusentals kronor ifall man inte åtgärdar bristerna. Dessutom har inspektioner påvisat skadedjur och avfallshanteringsproblem i företagets lager.

Livsmedelsgrossisten East Asian Food i Bjuv är återigen i blåsväder. I mitten av november kunde tidningen berätta om hur företaget tvingades återkalla isglass som innehöll förbjudna färgämnen.
Det visade sig bara vara en liten del av problemet. Sedan 2010 har Söderåsens miljöförbund tagit emot EU-gemensamma larm rörande 12 olika produkter. Främst rör det sig om innehållsförteckningar på de produkter som företaget handlar med.
Till detta kommer larm om ytterligare 15 produkter från olika kommuner i Sverige.
I sitt tjänsteutlåtande pekar Söderåsens miljöförbund på fyra olika typer av brister i innehållsförteckningarna. En del produkter saknar fullständiga märkningsuppgifter, några saknar varningstexter för tillsatta färgämnens effekt på barn. Drycker med hög koffeinhalt saknar också varningstext och fisk som importeras av företaget saknar i vissa fall svensk handelsbeteckning.
– Hur många produkter som är felmärkta kan jag inte svara på exakt. Eftersom vi bara gör stickprov har vi bara tittat på en bråkdel av de 1 500 produkter som East Asian Food har i sitt sortment, säger Malin Gunnarsson Lodin på Söderåsens miljöförbund.
Nu har miljöförbundet tröttnat på bristerna.
– Märkningen har varit ett problem under en längre tid, så för att säkerställa att företaget följer lagstiftningen har vi beslutat om vitesförläggande.
En månad har East Asian Food nu på sig att komma tillrätta med märkningen, annars väntar alltså ekonomiska påföljder. Det rör sig om fyra olika löpande viten på sammanlagt 45 000 kronor per produkt och kontrolltillfälle om miljöförbundet inte ser bättring.
– De brister som varit på innehållsdeklarationerna är väldigt allvarliga, då de innebär risker för folks hälsa.
Vid sina inspektioner har miljöförbundet även konstaterat stora mängder musspillning i lokalerna och på livsmedelsprodukterna. Enligt miljöförbundets föreläggande beror detta på att lagerportar inte sluter tillräckligt tätt och på att avfall som ligger på marken utanför lockar till sig skadedjuren.
Miljöförbundet har också konstaterat att företagets frysutrymmen var smutsiga och överbelamrade med varor. För att komma åt pallarna längst in fick personalen kliva på kartongerna med livsmedel.
Därför hotas East Asian Food av vitesförläggande om de inte inom en månad kommer till rätta med skadedjur, avfallshantering och lagerhantering. Dessa tre viten är engångsviten på sammanlagt 20 000 kronor.
Tidningen har sökt East Asian Food för att få en kommentar, men har inte fått något svar.
Gå till toppen