Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Gott om kött lockar lodjur att föröka sig i Skåne

Två lodjursungar bor i skogen söder om Lönsboda. Det är andra gången på mer än hundra år som lodjuret förökat sig i Skåne. Tillgången på kött lockar.

Så här får du aldrig se ett viltlevande lodjur. Detta exemplar finns på Rovdjurscentrum vid Grönkitt i Orsa.Bild: JAN COLLSIÖÖ
Det var i tisdags som länsstyrelsens spanare hittade spår efter en lodjurshona med två ungar i den nordskånska skogen.
– Det är andra gången i modern tid som vi har konstaterat föryngring av lodjur i Skåne, säger Bertil Nilsson på länsstyrelsens naturvårdsenhet.
Förra gången var 2009. Med "modern tid" menar rovdjursexperten åtminstone de senaste hundra åren, troligen längre.
– För hundra år sedan fanns det nästan inga lodjur i Sverige.
När den nästan utrotade stammen återhämtade sig skedde tillväxten norrifrån. Inventeringen förra året hamnade på 840 lodjur i Sverige, varav några enstaka i Skåne. Medan lodjuren nu blir färre i Mellansverige tycks de ha framtiden för sig i de skånska skogarna.
– Skåne skiljer sig från andra län genom att vi har enorma stammar av rådjur och hjort. Lodjuren har alltså mycket god tillgång på mat här.
Lodjuret rör sig inom ett område som är minst tre kvadratmil (30 000 hektar) stort för honan, dubbelt så stort för hanen. Tillgången på kött i Skåne kan få skogen att räcka till fler lodjur, tror Bertil Nilsson.
– Området där de befinner sig nu är väldigt fina marker för lodjur.
Lönar det sig att åka till Lönsboda för att titta? Knappast, anser Bertil Nilsson som själv aldrig sett ett lodjur i vilt tillstånd.
– De är väldigt osynliga, rör sig bara på natten och har stor räckvidd. Bara tack vare snön kan vi se spåren av dem.

Lodjur äter rådjur

Lo är ett rovdjur som i första hand lever på mindre hjortdjur som rådjur och dovhjort.
Lodjur aktiva på natten och rör sig inom "hemområden" som är mellan tre och tio kvadratmil stora.
Honan föder ungar i maj/juni. Dessa lever sina liv ganska nära födelseplatsen, varför lodjuret sprids långsamt i Sverige.
Gå till toppen