Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
HIF

Krönika: En deal Larsson var skyldig att ta

Jag kom att tänka på ett filmcitat. ”I'm gonna make him an offer he can’t refuse.” Don Corleones ord från Gudfadern hade kunna stämma in även på Astrit Ajdarevic rådgivare.
I Helsingborg satt Henrik Larsson och letade spelare i "rea-backarna" när ekonomin inte tillät shopping från de översta hyllorna. Plötsligt erbjöds han en av landets största talanger till en spottstyver.
– Erbjuds sådan kvalitet är den min skyldighet som manager i Helsingborgs IF att hämta in det, konstaterade Henrik Larsson efter torsdagsförmiddagens träning nere i Portugal.
I Astrit Ajdarevic får HIF en spelare med spetsegenskaper. Tanken är att han ska användas som forward och det är nu sex spelare som ska slåss om platserna. Hur anfallskonstellationen ska formeras kommer att bli den mest spännande frågan framöver. Klart är att det nu finns möjligheter att bestämma utefter motstånd.
Henrik Larsson själv har stått vid ett liknande vägskäl som det Astrtit Ajdarevic stod vid då HIF-managern plockade upp honom. 1997 hade karriären i Feyenoord kört fast och Larsson satt i förhandling med HIF för att flytta hem. Men han tackade till slut nej.
"Det var min inre stolthet som inte ville att jag skulle komma tillbaka till Sverige och allsvenskan. Då hade jag känt att jag hade misslyckats." Så sa han till Expressen för ganska exakt två år sedan.
Det blev istället Celtic och hur det gick vet vi.
Samma sak, men ändå inte. Med Atstrit Ajdarevic handlar det inte om en sorti från den stora scenen. Han vänder hem för att få ny fart på karriären. När ridån går upp till hösten ska han vara där igen.
Därför är det ett korttidslån helt utan option. Ajdarevic är en klassförstärkning som hamnar i samma fålla som Alejandro Bedoya, Alfred Finnbogason, Nikola Djurdjic och faktiskt också Andreas Granqvist. Skillnaden är att slutet är definitivt och spekulationerna om förlängning kan sluta redan innan de har börjat.
Men spekulationerna huruvida en legoknekt på korttidsvik är bra eller dåligt kommer att diskuteras.
Ajdarevic kan dela med sig av sin erfarenhet från Europa och drivkraften att nå bortom Helsingborgs IF är det Henrik Larsson söker hos sina spelare.
Och dealen som bjöds var helt enkelt för bra för att tacka nej till. HIF får in kvalitet som på pappret vida överstiger de ekonomiska förutsättningar klubben besitter.
Gå till toppen