Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Ser fram emot nästa läger

World Down Syndrome Day firas den 21 mars världen över för att öka människors förståelse. Henrik Grönwall och Hannes Persson har firat det genom att vara på sportlovsläger hela veckan med flera andra funktionshindrade ungdomar från Helsingborgsområdet.

I en liten röd stuga omringad av skog, är det nu dags för fika. Lägrets deltagare är trötta och nöjda efter dagens utflykt som de just kommit tillbaka från.
– Vi har varit på ett leksaksmuseum i Eslöv. Det var kul, säger Hannes Persson. Men det var ännu roligare när vi åkte till Ugglebadet och badade! Där fanns bubbelpool och rutschkana också.
Förutom att åka på utflykter till badhus och museum har veckan bestått av filmkvällar, promenader, korvgrillningar och picknick. Eftersom alla deltagare älskar sällskapsspel har de haft turneringar i bland annat Uno, Kalaha och Fia med knuff.
– Min största förhoppning är att den här veckan får bli ett andningshål för deltagarna, säger lägerchefen Carina Bergström Bång. Där de får en paus från vardagens inrutade rutiner. En vecka utan krav, där de bara får vara. Fast till frukosten måste de komma i tid!
Varje år arrangeras ett flertal läger; sommarläger, sportlovsläger och Halloweenläger. Lägren är i FUB's Lägergård i Stenestad och alla som är medlemmar i Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning (FUB) får vara med. Aktiviteterna är anpassade så att även de i rullstol ska kunna vara med på allt. Åldern på deltagarna är mellan elva och 26 år och några av de äldsta har inte missat ett läger på nästan 20 år.
– Jag har gått på läger här sedan jag var sex år, säger den 26-åriga Henrik Grönwall. Det är så kul att träffa alla kompisar!
Efter fikat spelas det kubb ute i eftermiddagssolen, och under spelets gång talas det om filmkvällen de ska ha sista kvällen. De ska äta tacos, och tävla om vem som kan äta mest. När de diskuterar filmvalet vill Henrik och Hannes helst se en superhjältefilm.
Snart är sportlovslägret slut, och allt blir vardag igen. Men det gör inte Hannes Persson nedslagen.
– Det är ju snart sommar och då får jag gå på läger igen!

Dagens tillkomst

World Down Syndrome Day äger rum den 21 mars varje år. Datumet 21/3 valdes eftersom det är unikt för Downs syndrom med tre kromosomer 21. Dagen instiftades av Down Syndrome International år 2006, och gjordes officiell av FN år 2011, med syftet att alla medlemsstater den dagen ska jobba aktivt för att öka allmänhetens medvetenhet och förståelse. (källa: svenskadownforeningen.se)
Gå till toppen