Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kompromiss ska rädda Grekland

Den grekiska regeringen fick sitt förlängda nödlån men pressas nu av motkrav som ska presenteras redan på måndag.— Det är lite av rysk roulette där båda sidor är väldigt pressade, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

Innehållet i de reformer som ska presenteras efter helgen lär enligt Bergqvist bli besked om hur hål i skattesystemet ska täppas till och en visad vilja att hålla fast vid privatiseringar. Och trots en hård retorik från bland annat Tyskland menar han att det finns en stor vilja att hjälpa Grekland och minska riskerna för att landet lämnar valutasamarbetet.
— Inträffar "grexit" så måste de räddas ekonomiskt ändå, säger han.
Dessutom kan ett grekiskt utträde få smittoeffekter där andra hårt skuldsatta länder kan välja att gå samma väg. Värst ute är Cypern, men även Portugal, Irland och Spanien har stora lån.
— Enskilda länder kan se det som ett verktyg att lämna och på så sätt få en svagare valuta, säger han.
En svagare valuta skulle exempelvis förbättra exportmöjligheterna för landet.
Enligt Robert Bergqvist krävs ett Europas förenta stater med ett fullt utvecklat ekonomiskt-polistiskt samarbete för att nå en stabil euro. Rika Tyskland skulle då agera motpol mot övriga blödande ekonomier.
Men i stället växer de populistiska partier i Europa som kräver ekonomisk och politisk självständighet. En situation som både Bergqvist och Anna Felländer, chefsekonom vid Swedbank, ser som djupt oroande.
— Grekland måste komma på fötter igen och arbetslösheten minska. Då fungerar inte gamla pekpinnar. Långivarna behöver se situationen med nya ögon, säger Anna Felländer.
Hon menar att Grekland gick in i samarbetet med en brantare uppförsbacke och att det nu inte heller finns någon inflation som kan äta upp skulderna.
— Syriza kommer att behöva svika en del av sina vallöften och eurozonen måste också möta en del grekland krav, säger hon.
Gå till toppen