Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Från Stattena till A-landslaget

Gårdsfotboll, en fika och ett mail. Sedan var 18-åriga Stattenamittfältaren Merima Alibasic bosnisk landslagsspelare.

Skoldagen var slut, ytterdörren till familjens lägenhet stängd och lyckoruset ett faktum. I Merima Alibasics mobiltelefon låg ett nyinkommet mejl med en inbjudan från Samita Hurem, förbundskapten för Bosnien-Hercegovinas A-damlandslag.
– Vi har haft lite mejlkontakt ett tag så jag hade det på känn. Jag blev skitglad och kände direkt "nu måste jag ge järnet", säger den 18-åriga innermittfältaren.
Uttagningen gäller vänskapsturneringen Istria Women's Cup i Kroatien i mars. För motståndet står Wales, Costa Rica och Frankrike.
Vägen till landslagströjan har inte varit den traditionella. Långt ifrån.
– Allt började för två somrar sedan när jag var hemma med familjen i Bosnien. Jag spelade fotboll på en risig plan med några killkompisar och en vän till familjen fick syn på mig. Han hade en kontakt på förbundet och tipsade dem om mig. En fika senare hade de min mejladress och sen dess har vi haft kontakt, säger Merima Alibasic.
Nu väntar hennes första landslagssamling – trots att ingen från förbundet sett någon av Merimas träningar eller matcher. Nyfikenheten är stor inför det stundande äventyret.
– Om jag ska vara ärlig så vet jag inte så mycket om turneringen eller vilka spelare som är uttagna till truppen. Jag har iallafall hört att det ska vara med några fler ifrån Sverige.
Hon beskriver den bosniska fotbollen som mindre utvecklad än den svenska, men ändå teknisk. Något som passar hennes spelstil.
– Jag spelar för publiken. Vill man sticka ut måste man göra det lilla extra, säger Merima och knäpper med fingrarna.
Som 16-åring anslöt hon till Stattena och fick direkt chansen i A-laget. Debutmålet kom i första seriematchen och numera är hon mer eller mindre given på Stattenas mittfält.
Enligt tränare Per Velin kan Merima bli en bra allsvensk spelare "om hon vill". Alibasic vill mer än så:
– Drömmen är att få spela utomlands, helst i PSG. Jag vill bli bäst i världen.
Vägen till Parc de Prince är lång och svår. Men Merima Alibasic har redan visat att man inte behöver ta det mest uppenbara rutten.

Istra Women's Cup

Spelas: 4–11 mars i Kroatien
Lag i grupp C:
Bosnien-Herzegovina (rankade 71:a i världen)
Costa Rica (37:a)
Frankrike (3:a)
Wales (33:a)
Gå till toppen