Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här kan besökaren njuta av drygt 700 år skånsk historia

Ni som bara har det minsta av intresse för historia och ännu inte har besökt Tomarps kungsgård i Kvidinge bör snarast möjligt se till att rätta till det misstaget. Varje lördag och söndag visar arrendatorn Margareth Anderberg upp borgen, som kan spåras i historieböckerna ända bak till 1258, för allmänheten.

Det finns gånger när man lämnar en plats man besökt för första gången med en "aha-upplevelse" som det är svårt att sätta ord på. På lördagen följde vi med på visningen av Tomarps kungsgård och fick uppleva ett stycke fullmatad historia från 1200-talet och framåt.
Tomarps kungsgård förknippas i mångt och mycket med en aktiv utställningsverksamhet men den historiska betydelsen av borgen är ovärderligt.
Efter fyra års ovisshet och utredning beslöt Statens fastighetsverk att inte sälja Tomarps kungsgård. Beskedet fick arrendatorn Margareth Anderberg sommaren 2013. Detta blev en vitamininjektion och nu sjuder det av idéer hos Margareth Anderberg och Bertil Thuné som arrenderar fastigheten och energin går det inte att ta fel på.
– Det finns en enorm potential i kungsgården. När nu Statens fastighetsverk bestämt sig för att satsa har det naturligtvis blivit en enorm kick för oss. Vi har tidigare inriktat oss mycket på konstpubliken men vi hoppas nu alltmer kunna locka till oss den kulturhistoriskt och allmänt historieintresserade besökaren, säger Margareth Anderberg.
Under rundvandringen tar Margareth Anderberg besökarna genom borgen historia. Starten sker i det lilla museet där modeller i trä visar hur Tomarp förändrats från 1200-talet då den danske adelsmannen Joen Lille är den förste kände ägaren, via utvecklingen till ringmursborg fram till renässansslott.
Vid Köpenhamnsfreden 1660 blir Tomarp svenskt och utnämns till kungsgård. Svensk kung då var Karl XI som dock hade förmyndarregering då han bara var fem år.
Borgen blir sedan översteboställe för Norra Skånska Kavalleriregementet tills detta flyttas. På senare år har det ägts av Statens fastighetsverk och arrenderas numera ut.
Gå till toppen