Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt stick sparar pengar

Två dagar blev två minuter. Blodprov, analys och ordination för personer som medicinerar med blodförtunnande medel görs numera genom en snabbvisit på ak-mottagningen.

Väntrummet vid provtagningen gapar tomt. Patienterna behöver inte längre vänta på sin tur. Antikoagulationsmottagningen på Helsingborgs lasarett är först ut i landet med att erbjuda den nya provtagningsmetoden och patienterna gör tummen upp.
– De kan bara gå rakt in. Vi tar ett stick i fingret och sedan får patienterna sin ordination, besöket tar bara några minuter, säger Anna-Lena Blomquist Sandell, sjuksköterska.
Läkemedlet Waran förhindrar att blodproppar bildas i blodkärlen. Medicineringen är en balansgång mellan risken för proppbildning och risken för allvarliga blödningar. Patienter måste därför lämna blodprover kontinuerligt, cirka 10 gånger per år, för att kontrollera koagulationsvärdet i blodet.
– Det unika är att vi kan lämna en direktordination. Den gamla kedjan tar två dagar, nu frigör vi tid både för patienter och personal.
150 patienter som medicinerar med det blodförtunnande läkemedlet Waran är först ut att prova den nya analysen som mäts på samma sätt som ett blodsocker.
Ett stick i fingret, en droppe blod på provstickan och analysen är klar på några sekunder. Patienten behöver inte lämna ett helt provrör med blod och slipper sticket i armvecket. Numera behöver provet inte skickas för analys till laboratoriet och sedan postas till patienten utan analyseras direkt i maskinen som inte är mycket större än en blodsockermätare. Därefter doserades rätt mängd Waran. Om alla ak-mottagningar i Skåne skulle börja med snabbdialysen kan tre miljoner kronor att sparas årligen enligt Anna-Lena Blomquist Sandell.
Personalen på mottagningen ska nu sprida kunskapen vidare till landets vårdinstanser, först ut är två vårdcentraler och ett äldreboende i Helsingborg. Enbart på lasarettets mottagning kan en vinst på närmare 300 000 kronor göras. Ett blodprov kostar 140 kronor, kostnaden för en provsticka är 35 kronor.
– Jag har en patient som är busschaufför, när han har uppehåll på 20 minuter parkerar han bussen utanför och lämnar sitt prov. Då kände jag att nu har vi lyckats med en vård som finns till för honom, säger Anna-Lena Blomquist Sandell.

Waranbehandling

27 600 patienter tar det blodförtunnande läkemedlet Waran i Skåne. Medicineringen kräver en individuellt anpassad dos som kontrolleras regelbundet med ett blodprov, cirka tio gånger per året för en person med stabilt värde. Det verksamma ämnet warfarin hämmar blodets förmåga att koagulera för att förhindra att blodproppar bildas.
Gå till toppen