Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Höganäs blir utan stadsantikvarie

Henrik Ranby som varit tjänstledig från tjänsten som stadsantikvarie, säger upp sig. Istället väljer han fortsätta som universitetslektor i Göteborg.

Bild: Sven-Erik Svensson
Med undantag för fem års doktorerande har Henrik Ranby varit arbetsgivaren Höganäs kommun trogen sen 1989. Han började som kommunantikvarie och utsågs 2001 till stadsantikvarie.
I augusti förra året bad han om tjänstledigt för att prova på Göteborgs universitet och undervisandet i kulturvård. Nu har han sagt upp sig.
– Det är med blandade känslor jag lämnar. Men jag har fått ett spännande jobb i Göteborg där jag får undervisa och utbilda framtidens antikvarier. Det ger mig möjlighet att dela med mig av mina praktiska erfarenheter, säger Henrik Ranby.
När han bad om tjänstledigt visade det sig att tjänsten inte skulle besättas av någon vikarie. Det har spelat viss roll när han nu fattat sitt beslut att sluta.
– Det har spelat in. Samtidigt anser en stor del av allmänheten att kulturmiljövård är viktigt. Men politiskt finns det ett ointresse i dessa frågor, säger han.
Jobbet på Göteborgs universitet innebär inte att han lämnar sin hembygd.
– Jag veckopendlar. Jobbet i Göteborg är ett naturligt karriärsteg och man behöver utvecklas och komma vidare.
Han är speciellt nöjd med att ha fått delta i arbetet med att ta fram en kulturmiljöplan för kommunen. Ett jobb han ägnade mycket tid åt på 90-talet.
–  Det har resulterat i att ett 100-tal byggnader blivit kulturskyddade.
Han lyfter också fram arbetet med att rädda gruvarbetaren Gustav Westerholms hus, Villa Italienborg i Mölle, Sagabiografen och samt korsvirkeshuset som numera inhyser Fredrika Ramseys byggantikvariska affär.
– En stor high light har också varit verket om Höganäs historia som jag lämnar efter mig.
Någon efterträdare kommer han troligen inte att få.
– För närvarande sköter stadsarkitekten Ranbys arbetsuppgifter. Det är inte aktuellt att söka någon nya som det ser ut idag, säger Torstin Rosin, chef på stadsmiljöavdelningen.
I det perspektivet säger Ranby:
– Man ska inte tro att dessa frågor sköter sig själv. Ska det bli någon kultur krav krävs det att man värnar om det och att man tar ett systematiskt ansvar.
På senare år har Ranby engagerat sig hårt i Höganäs museum.
–  Jag får svårt att hinna med det nu tyvärr.
Gå till toppen