Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Hon vill höja förskolläraryrket

Nu pågår förberedelserna inför att anställa förstelärare på kommunens förskolor.– Det kan skapa en mer positiv syn på yrket, säger förskolläraren Helene Olsson.

Helene Olsson på Tegskiftets förskola deltar nu i ett pilotprojekt som ta fram riktlinjer för förstelärare på förskolan.Bild: Britt-Mari Olsson
Det handlar om de så kallade karriärtjänsterna för lärare som den förra regeringen införde. Lärarna erbjuds genom satsningen högre lön i utbyte mot att bland annat bli mer delaktiga i undervisningsupplägget.
Förskolan fick aldrig del av satsningen.
Men en del kommuner har valt att själva finansiera förstelärare. Snart blir Landskrona en av dem.
Helene Olsson arbetar på Tegskiftets förskola. Nu deltar hon i ett pilotprojekt som ska ta fram riktlinjer för hur förstelärarna kan ta plats också på förskolan.
– Det handlar om att bli en förebild på arbetsplatsen. Fokus är på den pedagogiska verksamheten, säger hon.
Helene Olsson dokumenterar bland annat sitt arbete.
Materialet hamnar sedan hos ett företag som i sin tur kommer att ta fram riktlinjer för karriärtjänsterna inom förskolan.
Utbildningsnämnden fattade beslutet om att införa förstelärare på förskolan förra året.
– De som blir förstelärare delar sedan med sig av kunskaperna till sina kollegor, säger Lisa Flinth (FP), ordförande i nämnden.
Eftersom förskolan inte är inräknad i regeringens satsning på karriärtjänster så måste kommunen själv finansiera löneökningen på 5 000 kronor i månaden till förstelärarna.
– Det är möjligt att regeringen också inkluderar förskolorna i framtiden men det vet vi inte än, säger Lisa Flinth.
Pilotprojektet pågår under två månader. Efter det inleds en rekryteringsprocess bland kommunens förskollärare. Förhoppningen är att två av dem i höst kommer att kunna titulera sig som förstelärare.
– Det kan skapa en mer positiv syn på yrket och skapa olika karriärsmöjligheter, säger hon.
Gå till toppen