Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
HIF

Johan Mårtensson allt mer i centrum

Kapten Johan Mårtensson har växt med ansvaret och är i centrum i Henrik Larssons lagbygge.

Med Henrik Larsson har också mer ansvar kommit. Johan Mårtensson trivs med kaptensbindeln på armen, även om den skaver ovant i en oprövad roll.Bild: Britt-Mari Olsson
På ett välbefolkat mittfält är det Johan Mårtensson som börjat sticka ut. Trots att han stod över första matchen med anledning av landslagstjänst är det ändå den nyblivne 26-åringen som har flest antal försäsongsminuter av HIF:s centrala mittfältare.
En hel del talar för att de kommer se ut så även under säsongen.
”Mycket bra Johan Mårtensson!”
Manager Henrik Larssons vrål på västgöten hörs ofta när HIF tränar. Det peppande vrålet som innehåller både för- och efternamn, vilket han av någon anledning är ensam om i truppen, är ingen slump. Johan Mårtensson är ofta där det händer.
Det har känts fantastiskt bra ända sedan vi började träna i januari. Inte bara för mig utan för hela laget, säger Johan Mårtensson.
LÄS OCKSÅ: Han är Henrik Larssons högra hand
I Peter Larssons skadefrånvaro har också Mårtensson varit den spelare som fått ansvaret att bära kaptensbindeln (förutom andra halvlek mot Öster då Pär Hansson vikarierade).
– Att vara lagkapten är en ny roll för mig. Jag har aldrig varit det i någon av mina tidigare klubbar, men jag känner att jag växt med det ansvaret. Det är nog något Henrik också sett, funderar Mårtensson mellan lunchen och eftermiddagens gympass på Alfamar Beach Resort i Portugal.
Parhästen Victor Palsson, som Mårtensson spelade tillsammans med under de flesta av höstsäsongens matcher, har testats som mittback. Och den andra islänningen, Arnor Smarason är numera vikarierande högerback. Henrik Larsson börjar hitta alternativ bland spelarna.
– Jag och Victor spelade en hel del ihop och det gick väl som hela prestationen i laget, upp och ner. Vilka som ska spela på vilken position vet jag helt ärligt inte. Det är en fråga för Henrik, säger Mårtensson.
LÄS OCKSÅ: Ema Boateng: "Mitt mål är att hjälpa"
Under vistelsen på Algarvekusten har truppen också fått tillökning. Hur gick då tankarna hos Mårtensson när Henrik Larsson inför torsdagsförmiddagens träning samlade hela truppen i en ring och berättade att mittfältaren Astrit Ajdarevic skulle ansluta till Portugal och HIF.
– Jag såg det som en spelare som tillför ytterligare kraft till vårt lag och gör oss alla starkare. Vi blir bättre av att ha bra spelare som slåss om platserna. Sen verkar det ju inte som att han ska spela mittfältare, men det påverkar inte mitt sätt at se på det, säger Johan.
BILDEXTRA: Bakom kulisserna med HIF i Portugal
Träningslägret börjar lida mot sitt slut. Strax innan lunch svensk tid i morgon lyfter laget från Faro. Fyra dagar senare talar det mesta för att det är kapten Johan Mårtensson som leder sitt HIF in på arenan i Västerås.
– Lägret har gått snabbt, jag vet inte var dagarna har tagit vägen. Det är en fantastisk grupp med mycket vilja och jag kan lova att vi är redo på söndag.

FAKTA

HIF har spelat fyra träningsmatcher på försäsongen. Skador och landslagsuppdrag har gjort att Henrik Larsson snurrat på en hel del spelare. Men Johan Mårtensson har spelat mest centralt av alla. Så här har det centrala mittfältsspelet fördelat på försäsongen.
Johan Mårtensson 245 minuter.
Darijan Bojanic 187.
Victor Palsson 138.
Elias Andersson 90.
Alexander Achinioti-Jönsson 25.
Anton Wede 24.
Niklas Jönsson 9.
Startspelare:
Öster: Bojanic/Andersson
Häcken Mårtensson/Palsson
Kalmar Mårtensson/Bojanic
Västsjälland: Mårtensson/Palsson
Gå till toppen