Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Artister tar ton mot våldet

Terrordåd, krig och elände. Det är lätt att få nog av världens tillstånd. Men vad göra? Martin Freij skrev en protestsång och bjöd in en rad artister från Helsingborg att vara med att framföra den. Nu vill de nå ut.

Allt började när musikanten Martin Freij kom hem en dag för inte så länge sedan. Nyheterna handlade om terrordåden i Paris, att läget i Ukraina förvärrats, om bombsprängningar i Malmö...
– Det blev bara för mycket. Men vad kan jag göra? Vanligtvis går vi bara vidare eller försöka göra det. Men då kom den här låten rent spontant, både text och musik, berättar Martin Freij.
Han funderade ett tag till över låten, som fått namnet "Nu vill vi ha fred", och fann att budskapet bar.
– Det är en slags dialog mellan barn och vuxna, där de vuxna ber om förlåtelse för världens våldsamheter, men där barnen kräver fred. Det händer mycket skit och vi vuxna har ett ansvar, förklarar Martin Freij.
Nästa steg blev att ta kontakt med andra artister för att fråga om de ville vara med. Det ville många. Ett 20-tal medverkar på den inspelning som växt fram i Studio Mansarda på Gåsebäck – bit för bit, sångare för sångare till den färdiga väven.
Maja Gullstrand är en av artisterna som medverkar.
– Jag ville vara med om jag kunde och det kunde jag.
Hon känner för budskapet i låten, att söka förändring och göra motstånd
– Vi kan inte bara stå bredvid och titta på och vi som är sångare och musiker får försöka använda våra färdigheter för att försöka göra något.
Hennes dotter Majken är också med på låten.
– När jag själv var liten fick jag följa med att demonstrera, jag tror det är bra att få börja tidigt.
Finputsning återstår sedan ska denfärdiga låten ut via Spotify, Itunes och en cd. Fredagen den 24 april väntar dessutom en konsert på The Tivoli där alla artister som finns med på inspelningen deltar. Nilla Nielsen, Jenny och Emma Freij, Hasse Brink, Alex Fridell, Linnea Snäll och en kör från Wieselgrenskolan är några av de som medverkar förutom Martin Freij samt Maja och Majken Gullstrand.
Gå till toppen