Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pricksäker duo jagar medaljer

De har klarat av flera kvalomgångar – nu laddar 14-åringarna Johan Lundberg och Erik Sahlin från Ramsjö Skytteförening upp för att fightas om medaljerna i Skyttiadens riksfinal.

Målet är litet och koncentrationsnivån hög när Ramsjö Skytteförening har träning i sin lokal i källaren under Strandängsskolan i Båstad. Två gånger i veckan samlas klubbens medlemmar för att träna skytte på den tio meter långa inomhusbanan.
Det är här 14-åringarna Johan Lindberg och Erik Sahlin har utvecklats till att tillhöra de främsta i sin åldersklass i landet. På lördag, den 7 mars, tävlar de båda Ramsjöskyttarna i Skyttiadens riksfinal i Kinna i sin klass, L15 rem.
– Vi har tävlat i flera kvalsteg, de fem bästa har gått vidare från varje omgång. Totalt i finalen är det 25 som kvalat in från hela landet plus några wild card, säger Erik Sahlin.
De båda Båstadkillarna siktar högt i finalen:
– Det är tredje året i rad jag är med i finalen, i fjol blev jag sjua. Jag hoppas bli ännu bättre den här gången, säger Johan Lindberg.
– Jag hoppas på en topp 10-plats, säger Erik Sahlin som har en fjärde plats i skol-SM på 50 meter korthåll som merit sen tidigare.
I finalen ska alla först skjuta 40 skott, de fem bästa går sen vidare till en final med tio nya skott. Det handlar om millimeterprecision och decimaltolkning. En fullträff innebär 10,9 i poäng.
– Skjuter du en 9:a så är du i praktiken borta. Du ska helst skjuta 10,5 och uppåt. Maxpoäng är 436, 420 så är du nöjd, säger Erik Sahlin.
De tävlar sittande, utan stöd. Det är sista året, nästa år ska de stå upp.
– Det är en stor omställning, de flesta slutar då, säger Johan Lindberg.
I Ramsjö Skytteförening är man stolt över sina framgångsrika skyttar. Totalt har man 28 medlemmar i ungdomssektionen.
– Räknar du in de vuxna och pistolskyttarna så är vi ett 70-tal. Vi försöker rekrytera nya ungdomar men det är trögt. Vi brukar få in några efter sportlovet som varit och provat på, säger klubbens ordförande, Thomas Lindberg.
Förutom inomhushallen i källaren har klubben en bana utomhus i Svenstad.
My Klintäng, ännu inte 9 år fyllda, tränar på banan intill de båda riksfinalisterna. Hon är klubbens yngsta medlem.
– Jag har hållit på ett halvår, det är roligt att skjuta. Jag rider och spelar fotboll också, säger hon.
Även Johan och Erik håller på med fler idrotter, båda spelar tennis och Erik spelar även fotboll.
– Det är bra att kombinera. Psyket tränas i skytte medan fysiken får sitt i tennis, säger Johan Lindberg.
Gå till toppen