Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Varför ska man låna en svensk?

Rikard Thulin, företagare från Laröd och initiativtagare till Låna en svensk

Rikard Thulin, företagare från LarödBild: Privat
– Personer med utländsk bakgrund ska få träffa svenskar som de kan gå och fika tillsammans med. Att fika är det mest svenska man kan göra, det är något alla svenskar gör. Det är inte krångligt, det krävs inga särskilda dokument. Man lär helt enkelt känna en svensk, kan ställa frågor om hur en svensk är och vad vi tycker och tänker om saker och ting. Kanske kan det vara ett sätt att få en vän för livet eller bli en väg till jobb i framtiden.
Hur långt har projektet kommit?
– Jag har startat en Facebook-sida och fått en del där att vilja vara svensken så att säga. Sedan har jag kontaktat kommunen för att få hjälp att hitta personer med utländsk bakgrund som skulle vilja träffa en svensk. Det kan vara föreningar, träffpunkter eller SFI-klasser. Förhoppningen är att kommunen vill vara del av projektet.
Varför behöver Helsingborg ett sådant här projekt?
– Staden har blivit så segregerad. När jag rör mig mellan Laröd och Söder är det som att byta världar. Det finns inga naturliga träffpunkter.
Hur kommer det sig att just du har startat det här projektet?
– Jag är själv född och uppvuxen i Helsingborg och när jag växte upp umgicks jag med folk som hade kommit hit från forna Jugoslavien. I dag upplever jag Helsingborg som mycket mer segregerat. När jag läste om ett liknande projekt som startats i Hultsfreds kommun tänkte jag att det kan vara ett sätt att ta socialt ansvar.
Spelar det någon roll hur länge man har varit svensk för att hjälpa en ny svensk?
– För mig är man svensk om man bor i landet. Det spelar ingen roll om du har bott här en vecka eller sedan födseln, det är egentligen ganska ointressant.

För bättre integration

Den som vill hjälpa en ny svensk att bättre förstå det svenska samhället kan anmäla sig via projektets sida på Facebook
Personerna träffas sedan över en kopp kaffe och berättar sedan hur mötet gick
Gå till toppen