Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Ge politikerna mindre makt i vården

Svar till Ulrika Heindorff (M) och Caroline Hedenström (M) och rubriken ”Vi har patienten i första rummet”, 26/2.

Moderaterna Ulrika Heindorff och Caroline Hedenström påstår i sin artikel att ”Vi har patienten i första rummet”. Vidare lyfter man fram moderaternas flaggskepp inom sjukvården´ nämligen den skånska hörapparatutprovningen. Jag har tre frågor till skribenterna:
1. I en färsk utredning kring den svenska sjukvården visar det sig att Skåne har den sämsta tillgängligheten inom sjukvården av Sveriges 21 landsting. (Källa: Öppna jämförelser överblick 2014). Detta har medfört att antalet privata sjukförsäkringar ökat med över 50 procent på fem år.
Valåret 2018 kommer vi att ha cirka 130 000 privata sjukvårdsförsäkringar i Skåne. Är det detta som moderaterna menar med att: ”Vi har patienten i första rummet”? Styr de skånska moderaterna medvetet sjukvården mot ett försäkringssystem?
2. Skånemoderaterna införde systemet ”Hörselchecken Fritt val” 2011. En patient betalar 900 kronor för utprovning av hörapparat och 200 kronor i besöksavgift. Därefter får patienten välja bland regionens torftiga utbud av hörapparater. Detta innebär ofta att patienten övertalas att köpa en modernare och diskretare hörapparat för tiotusentals kronor.
I närliggande Region Halland kostar hörapparatutprovning allt som allt 100 kronor och patienten har fritt val bland hörapparaterna. Halland prioriterar behov medan Skåne prioriterar budget. Tycker verkligen Heindorff och Hedenström att Skåne har ett patientvänligt system när det gäller hörapparater?
3. Rätten att välja vårdcentral är säkert utmärkt. Men varför kan en vårdcentral bara hantera en diagnos åt gången? Om jag har tre kroppsliga skavanker, till exempel hosta, en knöl i huvudet och ett åderbråck så blir det tre bokningar på vårdcentralen och tre avgifter. Är det att ha patienten i första rummet?
Ulrika Heindorff och Caroline Hedenström avslutar sitt inlägg med en förhoppning att politikerna får mindre makt inom sjukvården. Måtte det bli så! Fram tills dess får vi vara tacksamma att kärntrupperna inom vården, läkare och vårdpersonal står ut att arbeta i ett kaotiskt, byråkratiskt och politikerstyrt sjukvårdssystem.
Ingvar Thorell
Ängelholm
Gå till toppen