Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En skrämmande bra idé

Från blåbär till fågelskrämmor. För Tobias Rydberg gick en 20 år gammal dröm i uppfyllelse när tjuvaktiga fåglar ledde till ett helt nytt företag.

Att det skulle sluta med ett företag som säljer fågelskrämmor, det trodde inte Tobias Rydberg när han planterade sin första blåbärsplanta på tomten vid sidan om huset i Farhult.
Tre år senare, innan årets blåbärssäsong dragit igång, ringer telefonen stup i kvarten från de som tröttnat på störande fåglar och behöver hans hjälp.
– Jag har sålt hundratals fågelskrämmor till bönder, fastighetsägare, golfklubbar och mataffärer. Men även till privatpersoner som har fått spel på att fåglarna väcker dem eller skitar ner taket, säger Tobias Rydberg och visar fram olika flygande skrämmor utformade efter rovfåglar.
Företagsidén väcktes när han letade efter lösningen på ett eget problem.
– Jag tröttnade på fåglar som kom i stora svärmar och tog hela blåbärsskörden, säger han.
Försök med prasslande band, cd-skivor som skulle blända fåglarna eller uppstoppade ugglor hade ingen effekt.
– Min mamma ringde en gång och berättade att fåglarna satt och pickade ugglan på huvudet.
Då köpte han in den flygande skrämman i nylon som visade sig fungerade utmärkt.
– Sättet de rör sig på och beter sig gör mindre fåglar oroliga och skrämmer iväg dem, förklarar han.
Tricket är att förhålla sig rätt till vinden.
– Man måste välja rätt längd baserat på var den ska placeras så att det inte blir för turbulent och fågeln trasslar in sig.
Upptäckten spred sig från mun till mun och Tobias Rydberg märkte att efterfrågan var stor. Han skaffade agentur från tillverkaren och började sälja fågelskrämmorna vidare.
Att få starta ett företag var en 20 år gammal dröm.
– Jag har alltid varit den där låtsasentreprenören, som velat köpa och sälja, men aldrig riktigt vågat ta steget. Nu gjorde jag äntligen det, säger han och är glad att han hittat en nischad bransch med stor potential.
Själv vill han däremot inte alltid att fåglarna håller sig borta.
– Jag har bara fågelskrämmor uppe på sommaren när jag får bär. Får jag inte bär lockar jag hit fåglar med holkarna, de äter ju larverna från buskarna, säger han.

Fågelskrämma.se

Startade: 2014
Omsättning: "Det vet jag inte riktigt. Jag har inte brytt mig så mycket utan bara sålt, men jag tror det går med vinst".
Anställda: Inga.
Fågelintresse: "Jag är ingen expert på vad fåglar heter, men jag har alltid skådat dem och funnit det rogivande".
Hittas: I Farhult och på fågelskrämma.se
Gå till toppen