Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gröningen ska saneras

Nu ska delar av grönområdet Gröningen i Helsingborg saneras efter att det upptäcktes för höga halter av föroreningar i jorden.Arbetet startade i slutet av veckan och väntas vara klart till sommaren.

Anetth Granberg-Axell har bott i området under en lång tid och kommer att fortsätta cykla vid Gröningen även under saneringen av grönområdet.Bild: Sven-Erik Svensson
– Vi har som deadline att vara klara innan första juni, säger Marie Holmqvist, projektchef på stadsbyggnadsförvaltningen.
HD berättade i november att en omfattande markundersökning av Gröninge skulle genomföras. Undersökningen hade beställts av stadsbyggnadsförvaltningen, detta efter att föroreningar hittats i marken.
Det handlade om jordprover där bland annat arsenik och det cancerframkallande PAH överskrider Naturvårdsverkets generella riktvärden för "känslig markanvändning". Dit hör till exempel bostäder, lekplatser och förskolor, skrev HD i november.
Upptäckten av de misstänkta föroreningarna gjordes för cirka ett år sedan. Det var i samband med förberedelser för att utvidga skyddsvallen vid järnvägstunnelns mynning från framtida havsnivåhöjningar.
Kommunen tog beslutet att schakta bort de förorenade fyllnadsmassorna, transportera bort dem och ersätta med nya. Och byta till ny gräsmatta.
Vid saneringen kommer det översta lagret jord att tas bort. På de flesta ställen handlar det om massor på cirka en halv meters djup som ska bytas.
Det berör främst den del av Gröningen som ligger mellan den upptrampade gångstigen och själva strandpromenaden.
För en månad sedan bestämde kommunstyrelsen att de 30 miljoner kronorna, som det skulle kosta, skulle tas från den stadsgemensamma kassan.
– Det är klart att det är jättemycket pengar, sa Christian Orsing (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden till HD i februari i år.
– Gröningen är helsingborgarnas vardagsrum. Då är det viktigt att vi tar det på allvar och gör något åt det, sa Christian Orsing.
Så hur påverkar det då helsingborgarna att deras "vardagsrum" grävs upp och saneras?
Inte så mycket, menar Marie Holmqvist.
– Det kommer att bli en del trafik med lastbilar men ingen transport på trottoaren. Så strandpromenaden går att använda, säger hon.
Strandpromenaden ska hållas öppen och kiosker och restauranger kan ha sin verksamhet igång. Det gäller även lekplatsen.
Anetth Granberg-Axell bor i området och cyklar här varje dag. Hon älskar platsen, speciellt på sommaren när det är mer folk här och att det är så fritt.
– Jag kommer att fortsätta att cykla här.
Hon tycker att det är bra att kommunen genomför detta.
– Om det är förorenat så ska det saneras, säger Anetth Granberg-Axell och cyklar vidare i regnet.
Gå till toppen