Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Hälsa & Motion

Upp till bevis för blivande klassikerpar

Efter ett år på rullskidor och i stakmaskin är det äntligen dags. Nu hoppas Jens och Lena Leth att ta sig hela vägen från Sälen till Mora, som ett första steg i jakten på En Svensk Klassiker.

Under Skid-VM i Falun gick teven varm hemma hos familjen Leth i Staffanstorp. Varken Lena eller Jens har någon längdskiderfarenhet sedan tidigare och VM blev ett bra tillfälle att studera både teknik och taktik.
– Northug var inspirerande. Och Charlotte Kalla, det var nästan som att hon dog där i backen, kroppen tog slut men så tog huvudet över och det vände. Det är så vi får göra, säger Lena Leth som var den som förra året fick idén om att de två, tillsammans med ett annat par, skulle utmana sig själva och sikta på att klara En Svensk Klassiker.
Klassikern innebär att man under en tolvmånadersperiod genomför Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimmet och Lidingöloppet. Lena har simmat Vansbrosimmet en gång tidigare men i övrigt innebär Klassikern helt nya grenar för dem båda.
– Det är en tuff, spännande utmaning. Det sporrar till träning och det gör det lättare att ge sig ut när det känns motigt. Fast i vintras var det tungt att ge sig ut på rullskidorna i mörkret, säger Lena Leth.
De är överens om att Vasaloppet blir den tuffaste utmaningen. I julas hann de med ett par skidturer på Vallåsen, deras första någonsin, och det blev till slut en och en halv mils åkning.
– Det var ju inte alls som rullskidor och det var ju skrämmande! Jag vek mig av skratt första gången vi tog på oss skidorna, säger Jens Leth.
När anmälan öppnades i mars förra året tog det bara 90 sekunder innan det var fulltecknat. 15 800 åkare är anmälda och Lena och Jens Leth kommer att få plats långt bak i starfältet i Berga by.
– Det kommer säkert kunna ta en och en halv timme innan vi kommer iväg. Det är nog lätt att bli stressad av snörena vid kontrollerna. Vi har skrivit ner hålltiderna för varje kontroll på stavarna och räknat ut att vi måste hålla ett tempo på sex minuter per kilometer. Vi vill till Mora till varje pris, säger Jens Leth.
Båda två har alltid varit aktiva men de har inte tränat så mycket tillsammans tidigare. Jens har mest spelat hockey och innebandy medan Lena simmat och tränat på gym.
– Vi har alltid haft gemensamma intressen men inte tränat så mycket ihop. Det har varit väldigt roligt att göra det här tillsammans och det blir en ny grej att prata om. Man fixar inför träningen, och även när vi tränat på varsitt håll så pratar vi om träningen och hur det gått. Jag tror inte det är fel att ha gemensamma projekt, säger Lena Leth, som snart varit gift med Jens i 20 år, och tillsammans har de barnen Albert, 20 år, och Tilda, 18 år.
Nu hoppas de på bra tips från de mer rutinerade åkarna från Ski Team Skåne, som de åker upp tillsammans med, samt på peppande publik och så bra spår som möjligt trots det milda vädret. Taktiken för att ta sig igenom de nio milen går till stor del ut på samarbete.
– Vi får hoppas att vi inte blir trötta samtidigt. Jag är ofta den som tränar och håller igång, och Jens har den mentala biten. Bestämmer han sig för något så klarar han det och jag hakar på. Vi behöver varandra och kommer peppa varandra, säger Lena Leth.
Planen är alltså att åka tillsammans. Men skulle något oförutsett hända och en av dem av någon anledning skulle behöva bryta så ändras planen.
– Skulle en av oss ramla illa eller skada sig så fortsätter den andra. Något annat hade ingen av oss tyckt var okej, säger Lena Leth.

En Svensk Klassiker

Klassikerdiplomet instiftades 1971.
För att få utmärkelsen En Svensk Klassiker ska man under en tolvmånadersperiod fullfölja Engelbrektsloppet alternativt Vasaloppet eller Öppet Spår samt Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet.
Idag klockan 08.00 går starten för det 91:a Vasaloppet.
Gå till toppen