Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vill driva process mot försvaret

Försvarsmakten har hittat rester av en förbjuden kemikalie vid flertalet av de 20-tal brandövningsplatser som undersökts i landet.Nu vill invånare i Kallinge i Blekinge, som fått i sig ämnet via dricksvattnet, driva en juridisk process.

En förening har skapats i Kallinge och Ronneby för att undersöka möjligheten att driva en process mot Försvarsmakten. Från vänster: Göran Starkebo, advokat, Herman Afzelius, Stefan Hansson, Lollo Knutsson Karlsson, Cecilia Oijens, Katarina Tilholm, Thomas Lähdet och Johan Öberg, advokat.Bild: Privat
— Vi tycker inte att det är okej att förgifta oss och våra barn och tro att man kan komma undan med det, säger Kallingebon Herman Afzelius.
Han är en av grundarna till PFAS-föreningen i Kallinge och Ronneby. Där fick 5 000 invånare i december 2013 beskedet att dricksvattnet var förorenat med den numera förbjudna kemikalien. Utsläppskällan var en brandövningsplats vid flygflottiljen F17.
— Vi vill ha ersättning för den förgiftning vi har utsatts för, säger Afzelius.
Försvarsmakten har tagit på sig ansvaret för att PFAS finns i vattnet. Dialog förs med Ronneby kommun om ekonomisk ersättning — men inte med drabbade privatpersoner.
— Ersättning till enskilda individer får vi återkomma till om och när vi i sådana fall får några synpunkter från enskilda individer, säger Folke Borgh, Försvarsmaktens talesperson i frågan.
Efter larmet i Blekinge har försvaret undersökt ett 20-tal brandövningsplatser runt om i landet.
— Vi väntar fortfarande på några rapporter, men vi har hittat rester på flertalet av platserna, säger Folke Borgh.
Något lika påtagligt fall som det i Kallinge har försvaret inte hittat. Folke Borgh anser att saneringsfrågan borde ligga på nationell nivå eftersom ämnena har använts av flera aktörer i samhället. Exempelvis har det hittats förhöjda halter vid flygplatserna Arlanda och Landvetter och brandskummet har använts på samtliga kommunala brandövningsplatser, uppger Borgh.
— Det borde hanteras på nationell nivå. Så att inte alla inblandade behöver uppfinna egna hjul.
I Ronneby kommun har rejält höga halter av kemikalien hittats i blodet hos närmare 2 000 invånare. Fortfarande är bedömningen att det inte finns någon akut hälsorisk och några enskilda sjukdomsfall direkt kopplade till det förorenade dricksvattnet är inte att vänta. Kunskapsläget är dock osäkert.
— Vi behöver veta mycket, mycket mer för att kunna säga att vi har ett säkert kunskapsläge, säger Kristina Jakobsson, överläkare vid arbets- och miljömedicin i Lund.
Gå till toppen