Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Försäkringskassans fel att sjuk kvinna skadades

Kvinnan ville ha assistans hela dagarna av rädsla för att falla men Försäkringskassan vägrade. Nu får kvinnan rätt.

Den sjuka kvinnan, som lider av Parkinson, ville ha personlig assistans under alla sina vakna timmar. Försäkringskassan tyckte dock att det räckte med att hon fick hjälp under en kortare tid eftersom hon inte behöver hjälp när hon sitter eller ligger ned.
Företrädare för kvinnan menar dock att hennes sjukdom gör att hon ibland inte riktigt förstår vad som händer omkring henne. Det gör att hon ofta rör sig utan att det går att planera i förväg.
"Om hon faller under en sådan period klarar hon inte av att larma och utsätts därmed för livsfara. Hon har fallit flera gånger och har vid ett tillfälle drabbats av svåra skador. Det stämmer att hon kan lämnas ensam när hon sitter ner. Hennes sjukdom leder dock till att hon förflyttar sig hela tiden under dygnets alla timmar och alltså inte kan sitta eller ligga ner under 15 timmar per dygn." skriver kvinnans företrädare i ärendet som nu avgjorts av Kammarrätten som ger kvinnan rätt till utökad assistans.
Kvinnan har förvisso en man som hon bor tillsammans med men han är också sjuk och klarar inte av att ha tillräckligt bra uppsikt över henne.
Kammarrätten ger också Försäkringskassan skulden för att kvinnan tidigare skadats.
"När hon förflyttar sig finns en betydande fallrisk och hon kan inte lämnas ensam. Hon behöver ha en personlig assistent vid sin sida all vaken tid. I början av 2014 trillade hon så illa i bostaden att flera revben bröts och en lunga punkterades. Detta hade kunnat undvikas om hon hade beviljats sökt utökning av assistans.", skriver Kammarrätten i sitt beslut.
Gå till toppen