Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vädjar för EU-migranter

Enligt den ideella föreningen STAND Båstad-Laholm finns cirka 15-20 EU-migranter i Båstad kommun. Nu vädjar föreningen om hjälp från kommunen med att bland annat hitta ett akutboende till några av EU-migranterna.

I en skrivelse som ställts till Båstads kommunchef Katarina Pelin tar Bodil Ellebaek Larsson, en av grundarna till föreningen STAND Båstad-Laholm upp de behov som föreningen har för att kunna hjälpa EU-migranterna i Båstad kommun.
– I Båstad kommun finns 15-20 EU-migranter och cirka sex av dem sover i bilar. Det har de gjort sedan en dryg månad tillbaka. En av migranterna har fått köldskador på fötterna. Vi tycker att tak över huvudet är något man borde kunna erbjuda och en enkel möjlighet att sköta sin hygien, säger Bodil Ellebaek Larsson.
Föreningen efterlyser någon form av akutboende. Nu vädjar man om en lokal att ha som träffpunkt där det kan finnas ett utbyte av information, in- och utlämning av kläder och andra förnödenheter och där det kan erbjudas exempelvis soppa, dusch, tvättmöjligheter samt värme och trygghet. En lokal som även gärna får kunna användas som natthärbärge för ett begränsat antal personer. Flera av EU-migranterna bor hos personer som tillfälligt öppnat sina hem för dem.
– Detta är akut. Människor kan dö. Vi behöver ett akutboende, säger Bodil Ellebaek Larsson.
Enligt föreningen kommer de flesta av EU-migranterna i Båstad från Rumänien och Bulgarien. STAND efterlyser en träff med personer som sitter i beslutsfattande ställning på Båstad kommun.
– En husvagn är ett alternativ B. Spontant har vi redan fått in 2 500 kronor öronmärkta för en husvagn. Det är möjligt vi kan köpa en husvagn själva. Vad vi behöver då är någonstans att sätta den, säger Bodil Ellebaek Larsson.
Gå till toppen