Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Vargstammens status oklar

Antalet vargar i Sverige är okänt i dagsläget. Normalt brukar en siffra kunna presenteras i mars, men i år har inte forskarna hunnit med att analysera sitt material. Dessutom har vinterns omfattande licensjakt, där totalt 44 vargar dödades, försvårat analyserna.

— Det borde vara rekord i antalet skjutna vargar, säger Linn Svensson, vargforskare på Viltskadecenter vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
I fjol vid samma tid kunde forskarna konstatera att antalet vargar i Sverige sannolikt var knappt 400. Siffran byggde på inventeringar som visat att antalet familjegrupper med årsvalpar var cirka 40.
I år vet man ännu inte hur många sådana grupper som finns i landet. Hittills har man räknat in 37 grupper där årsvalpar — valpar födda våren 2014 — med säkerhet konstaterats.
— Men vi vet att det kommer att tillkomma ytterligare ett antal, säger Linn Svensson.
Det innebär att antalet vargar skulle kunna vara fler än i fjol, men licensjakten gör det svårare att dra den slutsatsen.
— Ett antal av familjegrupperna på listan har skjutits bort sedan de registrerades. Vi kommer inte att kunna vara säkra på hur stammen är förrän framåt sommaren då alla analyserna är klara, säger Linn Svensson.
Gå till toppen