Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Varslad personal en resurs med hög kompetens"

– De människor som riskerar att friställas på Sony Mobile är en enorm resurs med högsta kompetens inom en framtidsbransch som mobiltekniken är. Därför gäller det att både nationellt och regionalt fånga upp den här resursen, säger kommunalrådet Anders Almgren (S), Lund.

Bild: Ingemar D Kristiansen
– Sedan lång tid tillbaka spelar Lund en roll som tillväxtmotor. Många pendlar hit till sina jobb och vi hör till de städer i landet som är rikast på arbetstillfällen. Oavsett vilket är varslet på Sony Mobile är ett hårt slag mot Lund och hela regionen.
Att ett varsel om uppsägningar skulle läggas var ingen hemlighet, men att det skulle bli så stort kom som en överraskning för Anders Almgren.
2012 lämnade Astra Zeneca Lund. Dessförinnan hade företaget varslat omkring 900 anställda om uppsägning, alltså något färre än de tusen som under måndagen mottog beskedet på Sony Mobile.
Av Astra Zenecas lokaler bildades Medicon Village som idag hyser 1 100 arbetsplatser.
I skapandet av nya arbeten för dem som tvingas lämna Sony Mobile tror Anders Almgren mycket på Forsknings- och innovationsrådet i Skåne, Firs, vars huvudmän är Region Skåne, Lunds kommun, Malmö stad, Malmö högskola och Lunds universitet. I Firs ingår även representanter för näringslivet.
– Sedan några veckor tillbaka har vi samordnat oss och haft ett antal möten, skapat direktkontakt med näringsdepartementet och träffat representanter för Sony Mobile. Frågan är vad Firs kan göra i den här situationen? Vi har tittat på en del grejer, men har ännu inte något konkret att presentera, säger Anders Almgren.
Liksom Anders Almgren befinner det sig moderata kommunalrådet Christer Wallin på en fastighetsmässa i Cannes i södra Frankrike. Det var där de på måndagsförmiddagen fick beskedet om varslet på Sony Mobile.
– Varslet var större än vi trodde och påverkar väldigt många familjer som i dag känner en stark oro. För kommunens del betyder varslet att vi ska fortsätta vara aktiva inom de områden där nya jobb kan skapas, säger Christer Wallin.
– Även om vi har erfarenheten av att det kommer att ske en vändning och att nya arbetstillfällen skapas, är det dem som nu drabbas som vi i dag först och främst tänker på.
Under tisdagen är bland andra Anders Almgren inbjuden till ett möte med Sony Mobile. Eftersom han befinner sig i Cannes är det inte säkert om han kommer att medverka personligen.
– Oavsett vilket kommer Lunds kommun att vara representerat på mötet, säger kommunalrådet Almgren.
Gå till toppen