Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Så klarar du pollenvåren

Med den goa vårvärmen följer också oundvikligen pollen, en riktig plåga för många allergiker. Förebyggande behandling kan vara ett sätt att mildra besvären.

Av de vanligaste växterna som orsakar pollenallergi är det klibbal, gråal och hassel som är först ut med blomningen. Pollenhalterna är redan höga på sina håll, med snuva och klåda i ögon och näsa hos den som är överkänslig.
— Det är viktigt att man börjar behandlingen i tid, så fort man börjar få minsta symtom. Helst lite innan, om man vet att man är pollenallergiker, säger Maria Andersson, pressansvarig på Apoteket.
— För det mesta så hjälper det med de receptfria medlen.
Apoteket har redan noterat en viss ökning i efterfrågan av de vanligaste preparaten mot pollenallergi.
— Men det är viktigt att inte börja laborera för mycket själv utan att man faktiskt ber om råd. Till exempel ögondroppar kan vara lite speciellt om man har kontaktlinser.
De vanligaste allergierna gäller pollen från gräs, björk och gråbo. Men där dröjer det ett tag innan blomningen bryter loss.
Via pollenrapporten.se kan man följa var det finns risk för höga halter pollen i olika delar av landet. Sajten drivs av Naturhistoriska riksmuseet.
Gå till toppen