Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vill ha hjälp kartlägga ”bulle med bulles” historia

En chokladboll i en delad fralla. Eller en arraksboll i en urgröpt franskbrödbulle? Den NV-skånska delikatessen väcker minnen och diskussion bland läsarna. Nu vill bulle-med-bulle-dagens skapare Daniel Glantz-Persson och Kulturmagasinet ha allmänhetens hjälp.

En chokladboll som läggs i en delad fralla. För två år sedan fick den lokala delikatessen en nytändning när Daniel Glantz-Persson och hans kompis Max Fahlman såg till att den 10 april blev bulle-med-bulle-dagen.
– Jag hade ingen aning om hur det skulle tas emot. Kanske skulle det bli en sågning. Men det blev tvärtom. Responsen blev jättebra och det beror nog på att fenomenet är så stort i Helsingborg och i Landskrona, säger Daniel Glantz-Persson.
Men delikatessen är mer spridd än så. HD:s läsare vittnar om att "bulle med bulle" ätits på skolgårdar och konditorier i Klippan, Perstorp, Billesholm och Båstad sedan 50-talet.
Ämnet engagerar NV-skåningar i alla åldrar. På tisdagseftermiddagen hade nyheten om kartläggningen delats nästan 1100 gånger på Facebook. Men åsikterna går i sär om "receptet" till en bulle med bulle. Många associerar till en arraksboll i en fralla som är urgröpt med fingrarna.
"Vi som åt dessa "bulle-med-bulle" eller "bulle-i-bulle" bodde i Landskrona och jag minns att första gången för min del var 1957. Vi var dock inte först, vi lärde av äldre kompisar, så delikatessen skapades troligen några år tidigare." skriver signaturen Turbo i en kommentar på hd.se.
"Bulle i bulle hos Koch's i Klippan på slutet av 70-talet. Delades till hälften och så klämdes bullen till innuti. Ingen arrak här inte!" kommenterar en annan läsare på Facebook.
Daniel Glantz-Persson har byggt vidare på idén och i fjol åkte han runt på företag i Helsingborg och Landskrona och bjöd på bulle-med-bulle.
– Det här har blivit mitt varumärke och jag tänker inte lägga av förrän jag sitter i morgon-tv och bjuder stockholmarna på bulle-med-bulle, säger Daniel Glantz-Persson som inte själv är i bageribranschen, utan driver ett eventföretag.
Inför den tredje bulle-med-bulle-dagen vänder han sig nu till NV-skåningarna. I samarbete med Kulturmagasinet på Fredriksdals friluftsmuseum vill han ha in allmänhetens berättelser.
– Vi vill gärna att folk berättar om sin relation till bulle-med-bulle. När man köpte det första gången och var. Det kommer att vara möjligt att mejla in sina historier under hela året. Blir det bra finns tankar på en utställning, säger Daniel Glantz-Persson.
Är målet då att hitta bulle-med-bulles ursprung?
– Ja, att få in svaret på var den gjordes första gången. En kvinna har sagt till mig att hon åt det redan på 1940-talet och min mormor minns att det åts på 1950-talet.
Ja, men var såg den dagens ljus - i Helsingborg eller i Landskrona?
– I Landskrona säger man Landskrona och i Helsingborg säger man Helsingborg. Kanske får vi nu veta att någon annan stad var först. Jag vet också att skåningar har tagit med sig företeelsen till andra orter. Den ska finnas på campus i Växjö och det har även gjorts försök i Umeå, säger Daniel Glantz-Persson.
Kulturmagasinet nappade direkt på förslaget att kartlägga bulle-med-bulles historia.
– Vi behöver nutidshistoria i samlingarna. Det blir ett sätt för oss att samla in samtiden, säger antikvarie Pelle Johansson.
Han ser det inte som någon "gigantisk dokumentation", men kommer att hjälpa till med arbetet.
– Vi har erbjudit vår e-postadress och tar emot berättelser. Det är jättekul att Daniel tänkte på oss och det blir spännande att ta del av historierna, säger Pelle Johnsson.
Den som vill bidra kan mejla sin bulle-med-bulle-historia till kulturmagasinet@helsingborg.se
Gå till toppen