Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Demokratiförening startar nättidning

Rädda Höganäs hamn och I love Viken slår sina påsar ihop. Nu har demokratiföreningen Fyren bildats och på fredag går startskottet för en ny nättidning i bygden.

Susanne Ravani, Kerstin Schultz, Chris Bergendorff och Madeleine Möller vill råda bot på demokratibristen.Bild: Sven-Erik Svensson
Verksamheten i Rädda Höganäs hamn och I love Viken går över i en ny fas. De två gräsotsrörelsena som skapades för att driva fram en folkomröstning i frågan om hotell och bostäder i Höganäs hamn respektive stoppa sexvåningshus i Vikens centrum, har bestämt sig för att gå samman.
Nyligen bildades demokratiföreningen Fyren med Madeleine Möller som ordförande. Hand i hand med föreningen drar man igång en nättidning med samma namn. Och trots att man heter Fyren, har det inte speciellt mycket med Kullens fyr att göra.
– Vi ska vara ett fyrljus och sätta ljuset på saker i den här kommunen, säger Susanne Ravani, chefredaktör för nättidningen.
I nuläget är verksamhet helt ideell. Ingen i redaktionen som förutom Susanne Ravani, består av tidigare S-politikern Kerstin Schultz, Peter Kinch, förre lokalradioprofilen Lasse Olsson, Kjell Cronert och Anders Nisses, får betalt.
– Alltihop kommer ur Rädda hamnen-projektet. Vi har gemensamma tankar om demokrati, säger Chris Bergendorff, tidigare chefredaktör på Allers och nu ansvarig utgivare för nättidningen.
– Samtidigt fanns ett stort positivt engagemang och det vill vi ta tillvara, säger Kerstin Schultz.
Nättidningen Fyren ska inte vara en direkt nyhetsförmedlare. Istället är ambitionen att skildra hur det går till när de kommunala besluten fattas, visa hur politiken fungerar i Höganäs.
– Vi vill beskriva det som är bakom nyheterna, säger Susanne Ravani.
För att få snurr på verksamheten krävs insatser från fler än de som är med i redaktionen. Susanne Ravani hoppas att medlemmarna i demokratiföreningen ska bidra med både debattinlägg och insändare.
– Vi ska bara ha signerade insändare och så tillåter vi inga kommentarer, säger hon.
Hur många som är med i föreningen är än så länge oklart. Det hoppas ordförande Madeleine Möller få klarhet i nu på onsdagkväll när man kallat till möte i båtklubbens lokal.
– Vi hoppas att många kommer och att vi sedan kan bilda små diskussionsgrupper i olika ämnen.
Gå till toppen