Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Forskare dömer ut stödet till arbetslösa

Arbetsförmedlingen borde slippa kontrollera arbetslösa. Och om arbetstiden i samhället kortades, skulle arbetslösa kunna vara med och dela på arbetet, säger forskaren Roland Paulsen.

Roland Paulsen, sociolog vid Lunds universitet.Bild: Lunds universitet
Själv är han sociolog och verksam vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Nu är han klar med en bok: "Vi bara lyder – en berättelse om Arbetsförmedlingen". Under ett år har han följt och intervjuat arbetsförmedlare, arbetssökande och politiker. Han har också egen erfarenhet av arbetslöshet.
Roland Paulsen tycker att Arbetsförmedlingen till mycket liten del sysslar med att hjälpa arbetslösa. I stället handlar det om att kontrollera dem.
– Tanken är att hindra att en grupp i samhället blir för bekväm i sin arbetslöshet. Det skulle demoralisera dem som arbetar. Så man måste straffa de arbetslösa och göra det obekvämt att vara arbetslös.

Arbetsmarknadsåtgärden Fas 3 fungerar också som ett sätt att avskräcka folk som har jobb från arbetslöshet, anser han.
I valrörelsen var Socialdemokraterna och Miljöpartiet kritiska till Fas 3. De båda bildar nu Sveriges regering, men ännu har de inte ersatt den impopulära åtgärden. Det får Roland Paulsen att tycka att politikerna, från höger till vänster, är ense om att de långtidsarbetslösa ska ha det svårt för den allmänna moralens skull.

Fas 3 har av politiker beskrivits som en samhällsnyttig och meningsfull tjänst och som garanti för personlig utveckling.
– Det hyckleriet underminerar. Politiker borde vara öppna med att det handlar om straff – om det vore något annat skulle de här åtgärderna vara frivilliga.
Men om folk inte vill jobba då?
– Behovet av arbete minskar ständigt. Vi kan dela upp jobbet så ingen blir utan. Så har man gjort hittills i historien – varför inte fortsätta?
Är det dags att skrota Arbetsförmedlingen?
– Jag ser inte det som en lösning. Det är inget organisationsproblem. Jag tycker att kontrollarbetet ska lyftas från arbetsförmedlarna, säger Roland Paulsen och pekar på att 145 självmordshot anmäldes år 2010.
År 2014 var antalet 311.

Per-Ola Persson är chef över säkerhetsrådgivarna på Arbetsförmedlingen i Sverige:
– Sedan 2010 ska vi hjälpa nya grupper, utförsäkrade och nyanlända som söker etableringsstöd. Bland dem är det många som mår sämre.
– Personalen får tydligare handledning och hjälp med avlastning, försäkrar han.

Arbetsförmedlingen avvisar också helt Roland Paulsens kritiska bild av verksamheten.
– Vårt uppdrag är att hjälpa och stötta sökande att finna arbete och vi försöker alltid jobba utifrån den ambitionen. Vi ska inte straffa någon och vi har självklart stor respekt för att det är en påfrestande för den enskilde att vara utan arbete, säger Pia Gustavsson, chef för Arbetsförmedlingen Blekinge och Skåne.
– Samma ambition finns för Fas 3 där vi försöker styra platserna till att vara så jobbnära som möjligt, eftersom vi vet att det ökar chansen till arbete. Nu vill regeringen fasa ut Fas 3. Det viktiga är att det inte sker för tvärt, eftersom det handlar om en mycket stor grupp, säger Pia Gustavsson och lägger till:
– Om man är kritisk till Arbetsförmedlingens uppdrag får man vända sig till regeringen.

Hur nöjd är du med Arbetsförmedlingen?

<strong>Celie Novén, 22 år, Genarp:</strong> – Allt kan bli bättre, men visst har jag fått bra hjälp av Arbetsförmedlingen. Folk jag känner har hamnat på aktiviteter som var mer nedvärderande. Nu har hon fått jobb ”som mattant”. – En kompis borde kanske ha fått det, eftersom hon är yrkesutbildad för just sådant. Jag vet inte varför jag fick det.
 
<strong>Csaba Stoika, 20 år, Malmö: </strong>– Jag har alltid fått hjälp med sådant som jag vill. I dag har jag fått jobb i köket på Sus, sjukhuset i Malmö.
 
<strong>Elcan Abdulezimov, 23 år, Malmö:</strong> – Absolut. Men mycket har berott på mig själv. När jag själv hittade något jobb att söka fick jag mer hjälp att hitta fler. Gör man inget, så får man ingen hjälp. Och jag tror att det beror på handläggaren. Nu har jag just fått sex månaders jobb.

Fas 3

Aktivitet för den som varit utan jobb i 450 dagar eller mer. Den får pågå högst två år hos en arrangör och får inte vara alltför nyttig eller utbildande. Många har kritiserat verksamheten för att vara meningslös och nerbrytande.

21 miljarder kronor ...

... betalas varje år för subventionerade anställningar hos företag, kommuner och stat.
Gå till toppen