Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Regeringen vill rädda Saudiexporten

Regeringen vill öka Sveriges handel med en rad diktaturer som kränker mänskliga rättigheter.
Mikael Damberg och kung Carl Gustav anländer till den saudiske kung Abdullahs minnesceremoni i januari i Riyadh.Bild: Uncredited
Näringsminister Mikael Damberg (S) har tagit fram en ny exportstrategi med en lista på 26 länder som han vill storsatsa på.
Bland dem: Kina, Thailand, Egypten, Förenade arabemiraten, Qatar – och Saudiarabien.
Därför blev det nervöst i regeringskansliet när regimen i Riyadh meddelade att man kallar hem sin ambassadör Ibrahim bin Saad bin Ibrahim Al-Brahim från Stockholm.
Så fort beskedet nådde UD bad kabinettssekreteraren Annika Söder ambassadören om ett möte. Där försäkrade hon: Vi hoppas ni snart är tillbaka. Regeringen är ytterst angelägen om goda förbindelser med det saudiska kungariket.
Just nu är Sveriges diplomatiska förbindelser med Saudiarabien i botten. Men regeringen är uppenbarligen beredd att fjäska.
Den som trodde att beskedet i tisdags att det militära Saudiavtalet avbryts innebar stopp för svenska affärer med den blodbesudlade regimen i Riyadh blir besviken.
Än vet vi faktiskt inte ens om det blir ett slut på försäljningen av svenska vapen till saudierna.
Den saken hänger på två saker: Svensk lag. Och i vad mån saudierna tänker straffa Sverige.
Inom kort lägger försvarsexportutredningen, ledd av Hans Wallmark (M), sitt betänkande. En majoritet i den parlamentariska kommittén skärpa reglerna.
Redan idag är de på pappret stränga. I grunden är export av försvarsmateriel förbjudet. Men kontrollmyndigheten ISP (Inspektionen för strategiska produkter) ska ända ge tillstånd om exporten gynnar Sveriges säkerhetspolitiska intressen. Dock får export inte ske till länder som är i krig eller grovt kränker mänskliga rättigheter.
Nu väntas kommittén föreslå ett "demokratikriterium". Vapenexport bör inte heller ske till diktaturer.
Hur kommer de nya reglerna att tillämpas? Kanske lika frikostigt som de gamla.
Trots att svensk export inte ska ske till stater som kränker mänskliga rättigheter har ISP som bekant gett Saab klartecken att sälja pansarvärnsrobotar och stridsledningssystem för miljarder till Saudiarabien – ett land som piskar oppositionella, stympar tjuvar och förvägrar kvinnor medborgerliga rättigheter.
Men ISP har glatt gett grönt ljus även till andra tveksamma länder.
Förenade arabemiraten (UAE), en mindre men lika hård diktatur, har liksom saudierna fått köpa stridsledningssystemet "Erieye".
Militärdiktaturen Thailand var i fjor tredje största mottagare av svenska vapen efter USA och Norge.
Just dessa tre länder står alltså med på Mikael Dambergs lista över nationer som regeringen hoppas öka handeln med.
Kanske blir det ett stopp för vapenexport till saudierna framöver. Men oavsett vilket så kommer Stefan Löfven och Mikael Damberg att göra sitt yttersta för att stötta Ericsson, Atlas Copko, ABB, Tetra Pak, Ikea och dussintals andra svenska företag att göra affärer i Saudiarabien.
I dag är Sveriges samlade exportvärde till kungariket 12 miljarder om året.
Hur stort blir det i framtiden?
Det beror på om de saudiska prinsarna tänker straffa Sverige för att regeringen bröt det militära samarbetsavtalet – och för att Margot Wallström vågade kritisera saudiernas brott mot mänskliga rättigheter.
Gå till toppen