Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Blandade reaktioner på besked om Ångfärjetomten

Mark- och miljööverdomstolen prövar inte frågan. Så nu kan det snart börja byggas på Ångfärjetomten. Till glädje för vissa – och till förtret för andra.

Grönt ljus och stadens hetaste fråga är avgjord.
På torsdagen kom beskedet från högsta instans, Mark- och miljööverdomstolen. De prövar inte överklagandet från grannarna, två privatpersoner och bostadsrättsföreningen Arkaden.
LÄS MER: Nästa år går flytten
Därmed gäller mark- och miljödomstolens beslut och detaljplanen träder i kraft. Midroc kan trycka på startknappen för sitt projekt ritat av arkitektkontoren Jais och Wingårdh. Efter flytten av Ångfärjestationen byggs en kongressanläggning med kapacitet för 1 600 personer, hotell med 230 rum och tre bostadshus med 130 lägenheter.
– Äntligen kan vi komma igång med det här viktiga projektet. Jag ser fram emot utvecklingen av den otrygga och delvis tråkiga parkeringsplatsen, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M).
– Det är en stor och viktig investering i Helsingborg där vi bygger en ny stadsdel, skapar jobb, både direkt och indirekt, stärker city och knyter samman strandpromenaden med centrum.
Motståndet som lever kvar upplever han inte som något stort hinder.
– Jag tycker det har varit en stor omsvängning i tonen efter omtaget 2012. Vi har fått en byggnad som bättre smälter in i miljön och dialogen med både länsstyrelsen och helsingborgarna har varit bra, tycker Peter Danielsson.
LÄS MER: Så tycker helsingborgarna
Moderaterna, Kristdemokraterna och Folkpartiet har drivit igenom projektet tillsammans med Socialdemokraterna. Att det funnits delade meningar inom S är ingen hemlighet.
– Det är bra att den här långbänken är slut så man kan gå vidare nu. Det kommer att bli ett lyft för staden, säger S-kommunalrådet Ingela Andersson.
De som ärmot projektet är inte överraskade, men besvikna.
– En kongress är helt fel. Man skulle ha gjort något annat av tomten istället, för helsingborgarna. Men nu är det bara att acceptera faktum, säger Berit Byhmer, en av grannarna på Kungsgatan som har överklagat så långt det gick.
Miljöpartiets kommunalråd Marcus Friberg beklagar att det stora antalet motståndare inte har lyckats göra sin röst hörd.
– Det är en viktig fråga för helsingborgarna och förtroendet för lokaldemokratin har tagit skada. Vi har kämpat länge i frågan och tycker vi har gjort vad vi kunnat, säger han.
Innan valet sade MP att Ångfärjetomten var den viktigaste frågan i avgörandet vilka de skulle samarbeta med. Sen gick de ändå in i ett blågrönt styre där M, KD och FP är för kongressanläggningen.
– De har inte lyckats övertyga oss och vi har inte övertygat dem. Man kan ju se det som en vinst också att vi inte har behövt ändra oss, menar Marcus Friberg.
Magnus Skiöld, vd för Midroc Property Development, befinner sig på fastighetsmässan Mipim i Cannes när han nås av beskedet om beslutet i Mark- och miljööverdomstolen.
– Åh, vad härligt! Det är ett mycket glädjande besked, tycker han.
Men också ett väntat besked, som han ser det.
– Mark- och miljödomstolen var så väldigt klar i sina uttalanden att vi förstod att det inte skulle gå att få prövningstillstånd. Men säker kan man ju aldrig vara.
I HD:s undersökning förra våren sade över hälften av helsingborgarna nej till hotell- och kongressanläggning på Ångfärjetomten.
Hur känns det att genomföra ett projekt som så många helsingborgare är emot?
– Många gånger är det ju så att stora samhällsbyggnadsprojekt är väldigt omdiskuterade. Men när de väl har byggts brukar de bli självklara inslag i stadsbilden. Jag är övertygad om att det blir så här också, säger Magnus Skiöld, vd för Midroc Property Development.
– Jag bor själv i Helsingborg och ser att det här kommer att bidra till att det blir bättre tryck i city. Det kommer att bli en naturlig besökspunkt.

FAKTA: Ångfärjetomten

I början av 2009 anordnade staden en markanvisningstävling för Ångfärjetomten. Den vanns av Midroc, vars förslag "Saltkristallerna" omgående blev hett debatterat och starkt ifrågasatt.
I mars 2010 beslutade stadsbyggnadsnämnden att inleda ett planarbete med utgångspunkt från "Saltkristallerna". En detaljplan klubbades i fullmäktige i maj 2011. Detaljplanen upphävdes av länsstyrelsen eftersom man ansåg att förslaget påtagligt skulle skada den riksintressanta stadsmiljön.
Våren 2012 beslutade staden att göra ett omtag av projektet. Tre arkitektkontor engagerades för att ta fram förslag till kongress-, hotellanläggning samt bostäder för Ångfärjetomten.
I mars 2013 beslutade stadsbyggnadsnämnden att basera en detaljplan på arkitektkontoret Jais förslag till hotell- och kongressanläggning och Wingårdhs färslag till bostadskvarter.
Den nya detaljplanen klubbades av kommunfullmäktige 2013, med 50 ja-röster och 15 som sade nej. Det är Moderaterna, Socialdemokraterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna som har drivit på för att få igenom projektet.
Detaljplanen överklagades, men det avslogs av både länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen. På torsdagen kom besked från högsta instansen, Mark- och miljööverdomstolen, att de inte tar upp frågan för prövning. Därmed träder planen i kraft.
Gå till toppen