Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Klart med direkttåg till Stockholm

Första tåget går i början av 2016 via Göteborg och kommer att ta fem timmar.

Att SJ nu beslutat sig för att starta en ny direktförbindelse mellan Helsingborg och Stockholm beror på flera saker.
En handlar om att nordvästra Skåne och Helsingborg är en tillväxtregion där det finns ett önskemål om en förbindelse. Något som Helsingborgs stad gjort mycket för att upplysa SJ om.
En annan faktor är att Hallandsåstunneln blir klar till vintern och därmed kan kapaciteten på Västkustbanan ökas. En tredje är att SJ tror att det hela kan bli lönsamt.
– Helsingborg är en stad där resandet ökar och vi har under en tid tittat på vad vi kan göra för att möta det, säger Anders Larsson, affärschef för Västkustbanan på SJ.
Sist Helsingborg hade en direktförbindelse var 1999, via Hässleholm, och då gick resan ungefär en kvart snabbare än vad den kommer att göra i dag. Orsaken till att man inte kan matcha den tiden är att det blivit trängre på spåren. Att köra effektivt via Hässleholm i dag skulle vara nästan omöjligt enligt SJ.
Anders Larsson tror att den nya förbindelsen kommer att bli jättepopulär och binder dessutom samman flera större städer på vägen mot Stockholm.
Att det tar längre tid än att flyga är han medveten om men lyfter fram möjligheterna att enklare än vid flygning kunna jobba under resan.
Helsingborgs kommunalråd Peter Danielsson (M) är nöjd med att den nya förbindelsen nu blir av samtidigt som han hoppas på mer i framtiden.
– Vi vill ha fler och tätare förbindelser men är glada över att vi nu fått till det här till att börja med, säger han.
Kan det bli en utökning av turerna i framtiden?
– Vi vill också öka turtätheten men det handlar också om att ha tåg tillgängliga och plats på spåren och det är inte alltid så lätt att lösa, säger Anders Larsson.
Att SJ nu startar en ny direktförbindelse innebär inte att någon annan försvinner. Istället ska man utnyttja tågparken bättre och ändå klara att trafikera exempelvis Malmö-Stockholm via Södra stambanan som tidigare.

Direkttåg till Stockholm

Det blir två turer per dag. En med avgångstid klockan 06.37 från Helsingborg och ankomsttid 11.35 i Stockholm. Returen avgår klockan 15.25 från Stockholm och når Helsingborg klockan 20.25.
Tåget, som kommer att vara X2000, gör stopp i Halmstad, Göteborg och Skövde samt troligen på ytterligare en ännu inte bestämd plats.
Biljettpriset är ännu inte bestämt men blir jämförbart med att resa sträckan Malmö-Stockholm.
Den nya förbindelsen fortsätter efter Helsingborg också till Malmö.
Gå till toppen