Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Klippan

Nils Forsberg hyllas för sin konstgärning

I förra veckan gick ett antal engagerade konstvänner i Klippan samman och bildade Nils Forsbergsällskapet.

Ett verk av Nils Forsberg på en tidigare utställning.Bild: RICKARD NILSSON
Syftet är att öka kunskaperna om Forsberg som en av 1800-talets största svenska konstnärer och som en bygdens son.
Tio år gammal rymde han 1852 från det fattiga hemmet i Riseberga och gick till fots till Helsingborg för att få arbete på en båt som kock, där han hoppades kunna få äta sig mätt. Eftersom han var för ung fick han nöja sig med ett mål mat och så småningom lyckades Nils istället bli anställd som plankstrykare hos en målare i Helsingborg.
På fritiden målade han hela tiden små tavlor och det hela slutade med att han hamnade i Paris, där han stannade i 40 år, innan han återvände till Helsingborg.
I styrelsen för det nybildade sällskapet sitter Bo Alvberger, ordförande, Karin Söderberg, sekreterare, Thomas Anderberg, kassör, och Jan Ljungdahl.
Ledamöterna har djupa rötter i den svenska konsthistorien. Karin Söderberg är släkt med Nils Forsberg och har fått brev, medaljer och andra föremål i arv. Thomas Anderbergs farfar var Kristian Anderberg, en på sin tid mycket känd och respekterad konstnär som fram till sin död 1955 bodde i Klippan.
De närmaste uppgifterna för föreningen är att förbättra kunskapsläget kring Forsberg, att kartlägga hans barndom i Riseberga samt att verka för att ett Forsbergmuseum kommer till stånd i Klippan.
Gå till toppen