Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Magsjuka på förskola

Illamående, diarréer och kräkningar. Det har både barn och personal på Emiliaskolans förskoleavdelningar fått kämpa med den senaste veckan.– Många har mått illa. Vi har kontakt med smittskyddsläkare för att komma till rätta med problemen, säger Lena Johnsson, förskolechef.

De första signalerna om magsjuka på Emiliaskolan kom för någon vecka sedan och sedan accelererade utvecklingen snabbt.
– Vid något tillfälle var ungefär hälften sjuka och idag, fredag, är sexton barn och en personal hemma. De smittar varandra och det blir någon sorts rundgång.
Hur sjuka blir barnen?
– De kan vara häftiga kräkningar och diarréer. Ibland bara fylls blöjan på de stackarna. Personalen kan hantera det lite bättre, av naturliga skäl.
– Men det är klart att det är besvärligt för alla. Inte minst för föräldrarna som också måste stanna hemma med sina barn.
Vad gör ni åt problemet?
– Vi har regelbundna kontakter med smittskyddsläkare. Och vi håller oerhört god hygien, desinficerar skötbord och vädrar. Och tvättar alltid händerna mycket noga.
Biträdande mittskyddsläkare Simon Werner säger:
– Det här är ingen ovanlig händelse. De små barnen har ofta inte immunitet mot luftvägs- och tarminfektioner när de börjar i förskolan.
Hur illa är det på Emiliaskolan?
– Det har gått i vågor under en veckas tid. Eftersom så många är hemma nu gör vi en provtagning för att se vilken smitta det rör sig om. Föräldrarna är välkomna att ringa till mig.
Kan man utesluta att maten ligger bakom?
– Då borde det visa sig som ett hastigt sjukdomsutbrott som sedan går över. När det blir så långdraget som på Emiliaskolan är det inte troligt att det är maten.
Var går gränsen för stängning?
– Det ska mycket till för att barn som är friska och bra i magen inte ska få gå till sitt dagis, så det är en sällsynt åtgärd. Vi har rekommenderat bra städrutiner och noggrann handtvätt i samband med barnens toalettbesök och blöjbyten.

Grundad på italiensk pedagogik

Emiliaskolan i Häljarp har 155 elever och 120 barn i förskolan.
Skolan startades 2011 och arbetar enligt en pedagogik som utvecklats på kommunala förskolor i den italienska staden Reggio nell´Emilia.
Gå till toppen