Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Vindkraftföretag får böta för transporter

Tiderna för transporterna på Tångavägen har inte följts. En överträdelse i februari lär kosta vindkraftföretaget 50 000 kronor.

Sedan bygget av vindkraftparken i Rögle och Västraby startade i höstas har frustrationen varit stor bland de som bor längs vägen dit.
Många och tunga transporter till och från bygget har gjort livet surt för boende i Tånga och Rögle. Därför beslöt miljönämnden i december att begränsa transporterna så att de endast får ske helgfria vardagar mellan klockan 07-18.
Varje överträdelse kan kosta vindkraftsföretaget 50 000 kronor i vite.
De boende var nöjda, men ändå skeptiska till om Vardar Vind AB skulle hålla det.
Och de fick rätt. Den 11 februari uppmärksammade en boende en grustransport klockan 06.58 på Tångavägen. Det finns också bilder på lastbilen med släp.
Det här gör att miljönämnden nu har ansökt hos mark- och miljödomstolen om att vitet på 50 000 kronor för överträdelsen ska dömas ut.
– Att det bara handlade om minuter spelar ingen roll, tycker Cecilia Johnsson som bor längs vägen.
– Att någon råkade vara ute just den här gången var rena lyckoträffen. De har inte respekterat reglerna utan kört på tider då de inte får köra och även kört på båda hållen, fast de inte får, menar hon.
Hon tror inte att vitet på 50 000 kronor avskräcker särskilt mycket.
– Det är ett stort företag, så det bryr de sig inte nämnvärt mycket om. Jag förstår att man inte kan ha en gubbe sittande här ute för att kontrollera dem, men det blir lite som ett slag i luften, tycker hon.
Just nu är den värsta tiden med grustransporterna över och gjutning av fundamenten har tagit vid. Cecilia Johnsson tycker det har blivit lite lugnare. Men hon undrar vad som händer när de stora transporterna med delarna till själva verken börjar anlända.
– Jag vet inte hur de ska klara det då med säkerhet och så, säger hon.

Driftsstart i december

Det är två projekt med totalt 13 vindkraftverk som byggs upp samtidigt.
På Västrabygårds marker blir det fem stycken 150 meter höga verk och på Rögle gods marker uppförs åtta stycken 130 meter höga verk.
Arbetet påbörjades i september 2014 och vindkraftsbyn ska vara i drift i slutet av det här året.
Gå till toppen