Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Dubbel bilbluff på Blocket

Två gånger på två år har ängelholmaren Håkan Lindqvist av en slump upptäckt att familjens bil legat ute till försäljning på Blocket.

Bild: Arkiv
För ett tag sedan skrev tidningen om en familj i Helsingborg som upptäckte att deras bil använts i ett bedrägeriförsök på Blocket.
Detsamma hände ängelholmaren Håkan Lindqvist och hans sambo – dessutom två gånger på två år.
– Det är vad jag har upptäckt. Sedan vet jag inte om den använts fler gånger, säger han.
Båda gångerna såg han annonsen av en slump. Den var till synes korrekt, med bild på bilen och synligt registreringsnummer. Sannolikt var det en återanvänd riktig annonsbild.
Han mejlade till säljaren och uppgav sig vara intresserad. Då fick han ett långt svar på knagglig svenska, med en komplicerad förklaring till varför bilen befann sig i England. Avsändaren rekommenderade en transportfirma som skulle kunna föra bilen till Sverige.
Bedragaren hade skapat en mejladress som innehöll namnet på den anhörige som står som registrerad ägare till bilen. Mejlet var också undertecknat med det namnet.
Håkan Lindqvist anmälde båda gångerna annonserna till Blocket, som snabbt tog ner dem. Han gjorde också en polisanmälan, som dock lades ner.
Enligt Thomas Bäcker på Blocket dyker den här typen av bilbedrägerier upp då och då. Upplägget innehåller ofta ett fejkat transportbolag. Blockets allmänna rekommendation till köpare är att backa ur om det man ska köpa helt plötsligt finns utomlands.
Den som ser sin bil utnyttjas i ett bedrägeriförsök uppmanas att direkt anmäla annonsen till Blocket och berätta om vad som har hänt.
– Vi kan sätta en spärr på registreringsnumret, säger Thomas Bäcker.
Då gör Blocket en extra koll om någon försöker lägga upp en annons på den bilen igen.
Håkan Lindqvist fick dock ingen sådan fråga, men enligt Thomas Bäcker går det bra att mejla Blocket och begära en spärr.
Gå till toppen