Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Frostigt för Netanyahu

I fredags publicerades de sista opinionsundersökningarna inför dagens parlamentsval i Israel. Där förutspås ett sannolikt nederlag för den sittande premiärministern Benjamin Netanyahu. Utmanaren Sionistiska Unionen, ett center-vänsterparti som leds av Labourpartiets ordförande Isaac Herzog och den tidigare justitieministern Tzipi Livni, ser ut att vinna med knapp marginal över Netanyahus Likudparti.
När Netanyahu i december utlyste valet i förtid var han tämligen säker på att kunna stärka sin position. Men sedan dess har opinionen svängt, och kritiken mot hans styre har vuxit i styrka. För ett par veckor sedan samlades omkring 30000 personer på Rabintorget i Tel Aviv under slagordet ”Israel vill ha förändring”.
Netanyahus valkampanj har under de senaste månaderna tagit sig tämligen desperata, för att inte säga bisarra. uttryck. I mitten av februari blandade sig "Bibi", som han kallas i folkmun, i förberedelserna för det prestigefyllda Israelpriset som varje år delas ut till framstående personer inom kultur, vetenskap och sport. Han förklarade att ett par av medlemmarna i juryn för litteraturpriset inte lämpade sig för uppgiften därför att de i hans ögon var politiskt belastade.
På sin facebooksida menade Netanyahu att juryn kommit att bestå av ”radikala figurer, även antisionister” – i klartext hemmahörande på vänsterkanten. Och därmed inte representativa för ”dagens Israel”. När riksrevisionen gav honom smäll på fingrarna för detta övertramp försökte han backa. Men de utpekade domarna och några av priskandidaterna, bland andra författaren David Grossman, vägrade delta i processen. Så nu kommer utdelningen av Israelpriset att ställas in för första gången på över sextio år.
Ett sådant klavertramp mitt i en valkampanj skulle i många andra länder kosta dyrbara röster. Men troligen inte i Israel. Netanyahu räknade istället med att vinna stöd på högerkanten genom att kraftfullt sätta den förhatliga ”vänstern” på plats.
Ett ännu mer bisarrt inslag i "Bibis" kampanj är ett videoklipp som visar fyra skäggiga islamister som kommer farande i en jeep med IS-flaggor. De hejdar en medtrafikant och frågar på bruten hebreiska efter vägen till Jerusalem. ”Håll till vänster” svarar den naive israelen. Videon ackompanjeras av en hiphoplåt på arabiska. Den är gjord av en jordansk hiphopare, som nu har stämt Netanyahu för upphovsrättsintrång.
"Bibis" senaste utspel kom under helgen i form av en radiointervju där han anklagar ”Skandinavien” för att delta i en komplott mot honom: ”De skandinaviska regeringarna har satsat miljontals dollar för att ta makten ifrån mig” förklarade han. Detta har gett upphov till en rad förtjust hånfulla twitterkommentarer, där både Abba och figurer från filmen ”Frost” med snögubben Olaf i spetsen framställs som hotbilder.
Men det finns också mer handfasta faktorer som ligger Netanyahu i fatet. Flera politiska kommentatorer menar att väljarna har tröttnat på hans envetna tal om hotet från Iran. För många av väljarna finns en rad mer angelägna frågor som han vägrar befatta sig med, exempelvis växande sociala klyftor, prisökningar och orimliga bostadskostnader.
De enda frågorna som inget parti vågat ta upp inför valet är ockupationen och de enorma försvarskostnaderna.
Gå till toppen