Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Statligt stöd till bostäder väntas

Staten ska ta ekonomiskt ansvar för att det byggs bostäder, enligt bostadsminister Mehmet Kaplan. Konkreta förslag ska presenteras i samband med vårbudgeten. Frågan delar de politiska blocken.

Regeringen har lovat 250 000 nya bostäder till 2020. Inom kort ska regeringen presentera förslag på hur bostadsbyggandet ska öka. ARKIVBILDBild: Tomas Oneborg / SvD / TT
— De senaste mandatperiodernas politik, där man har trott att marknaden ensamt ska lösa bostadsbristen för alla grupper i samhället, har inte funkat. Den politiken har kommit till vägs ände, säger Mehmet Kaplan (MP).
Exakt vad regeringen kommer att föreslå ska presenteras "inom en snar framtid". Vårbudgeten lämnas till riksdagen den 15 april.
— Vi är mitt uppe i en budgetprocess. Men vi ser att det finns skäl till ekonomiska incitament för att det ska byggas mer och regeringen har inte stängt några dörrar för vilka insatser vi tittar på.
Investeringsbidrag och statliga lånegarantier finns med där, enligt Kaplan. I valrörelsen pratade S om att öronmärka flera miljarder kronor för statliga bygglån via SBAB.
Investeringsbidrag har funnits under tidigare S-regeringar och skrotades av Alliansen. Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi på KTH, är skeptisk till att regeringen kommer att införa det igen.
— Bidragen riskerar att hamna i fickorna på markägarna, i form av dyrare markpriser, säger han.
Men den åtgärd som han, och flera andra ekonomer anser skulle vara mest effektiv, är det inte sannolikt att det blir, bedömer Lundström.
— Fastighetsskatt. Men det är politiskt omöjligt i dag. Lånegarantier ligger därför närmast till, säger han.
Oavsett hur ett ekonomiskt stöd utformas kan regeringen inte räkna med applåder från allianspartierna. Ewa Thalén Finné, moderaternas talesperson i bostadsfrågor, kallar det "att backa in i framtiden".
— Det är ineffektivt och fördyrar kostnaderna. Självklart ska staten ha en aktiv bostadspolitik. Men jag är orolig för att man tar skattebetalarnas pengar och petar i dem i byggbolagens fickor, säger hon.
Hon pekar på att finanskrisen dämpade marknaden under flera år, men att det förra året påbörjades över 40 000 nya bostäder.
Mehmet Kaplan slår ifrån sig kritik om ineffektiva stödsystem.
— Vi har de utvärderingar som gjorts kring de gamla systemen. Både departementen och våra expertmyndigheter har bra koll vad som inte fungerat, säger han.
Gå till toppen