Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Bjuv

En palett av stödstrumpor

Uppmaningen att bära olikfärgade strumpor för att uppmärksamma och visa stöd för personer med Downs syndrom har fått stort gensvar runt om i landet. Varagårdsskolans klass 1-2 A tog utmaningen på allvar.

Tioåriga Nathea Anemyr fick en fantastisk respons på sitt upprop "Rocka Sockorna" där hon uppmanade hela Sverige att bära olikfärgade strumpor. Nathea ville uppmärksamma sin syster Noelle som har Downs syndrom och stoppa dem som sa fula saker om henne.
– I USA firar man World Down Syndrome Day genom att ha olika strumpor på sig. Så jag översatte det till svenska, berättade hon för Aftonbladet.
250 000 svenskar har tackat ja till evenemanget på Facebook och på Varagårdsskolan i Bjuv tog klass 1-2 A utmaningen på allvar. De har under veckan läst och pratat om Downs syndrom och även tillverkat brev i form av strumpor där de uppmanar skolkamrater och lärare att hänga på.
– Egentligen är den internationella dagen på lördag, men i Sverige firar vi den idag. Vi tar en dag när vi visar att det är okej att vara annorlunda, berättar klassläraren Jenny Löfgren.
Minst 115 av skolans elever har antagit klassens utmaning, fast en del av eleverna har gymnastik så det råder lite oklarhet om det exakta antalet. Många i personalen har också hängt på, till och med rektor har mejlat ett bildbevis på sina fötter. Till elevernas jubel.
Flera av eleverna har också övertalat syskon och föräldrar att delta i den färgglada aktionen. I klassen är alla överens om att det här är ett bra och roligt sätt att visa sitt stöd för andra.
– Vi gör detta för att visa att man får lov att vara olika, säger Nicole Fritz, och hon får medhåll av klasskompisarna.
– Att man är annorlunda är ju inget man kan rå för, säger Rebecka Celic.
– Nä, och alla kan ju inte vara likadana hela tiden, säger Sabrina Nahibkhel.
Gå till toppen