Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fler väljer jobb i ny form av anställning

Ta uppdrag som en företagare, men utan att starta firma. Egenanställning blir allt vanligare. Branschen växer så att det knakar. Men facket är kritiskt.

Banesa Martinez jobbar till vardags inom Malmö stad. Men då och då så styr hon dansgolvet på en eller annan klubb under artistnamnet Dj Rockadelika.
Anders Eliasson är frilansfotograf med inriktning på industribilder och har södra Sverige som hemmaplan.
Båda två använder sig av egenanställning för att sköta sina verksamheter. De raggar själva uppdrag, men låter Frilans Finans Sverige AB sköta fakturering och annan administration. Företaget ser också till att skatter och avgifter blir inbetalda och lönen utbetald. Frilans Finans tar sex procent av det fakturerade beloppet som ersättning.
De två har liknande skäl till att de valt egenanställning.
– Jag är inte intresserad av pappersarbete, med den här lösningen kan jag lägga energin där jag vill, säger Banesa Martinez.
– Jag är en katastrof när det gäller bokföring, fakturering och liknande. Det är främsta anledningen till att jag valt den här formen. Det är så enkelt, säger Anders Eliasson.
För den som har bra snurr på verksamheten kan det vara mer ekonomiskt fördelaktigt att starta en enskild firma, skaffa F-skattsedel och köpa redovisningstjänster i stället för att anlita ett företag i egenanställningsbranschen.
– Det kanske skulle löna sig att fundera över allt igen. Men på det här sättet slipper jag hålla reda på papper och upptäcka att jag inte fakturerat i tid och att det saknas pengar på kontot... Jag må vara strulig när det gäller bokföring, men när det gäller min verksamhet är jag bäst, säger Anders Eliasson.
Han och Banesa Martinez är två i en snabbt växande skara. Enligt Egenanställningsföretagens branschorganisation var drygt 11 000 personer anslutna under 2014, året innan var siffran 8 000.
Stephen Schad är vd för Frilans Finans Sverige AB samt ordförande i branschorganisationen. Han menar att två krafter samverkar och ligger bakom utvecklingen: arbetsgivarna vill ha större flexibilitet när det gäller hur många som ska arbeta och när – samtidigt som arbetstagarna vill ha större inflytande över tid och arbete.
Vad finns det för nackdelar?
– Det som samtidigt är en fördel, att anställningen är tidsbegränsad, det är en nackdel ur trygghetssynpunkt, men en fördel för den som vill styra sin tid.
De flesta som nyttjar egenanställning är 25–40 år. En majoritet utnyttjar formen under några år och går sedan vidare till verksamhet i egen firma eller traditionell anställning. Många finns inom yrken där frilansande länge varit vanligt, som illustratörer, fotografer och journalister.
– Men förekomsten ökar i yrken över hela linjen, även sådana som läkare och sjuksköterskor.
Stephen Schad tror att branschen fortsätter växa och får fler aktörer framöver. De tio största har i dag omkring 90 procent av marknaden, resterande erbjuder ofta egenanställning som en tilläggstjänst i sitt utbud. Han hoppas att samtliga ansluter sig till branschorganisationen, som bland annat erbjuder utbildning,
– Företagen har ett stort ansvar med ett komplext juridiskt ramverk att förhålla sig till, som jag inte tror att alla känner till, säger han.
På sikt hoppas Stephen Schad att det blir någon form av auktorisering.
– Det krävs en hög etisk nivå i branschen om vi ska överleva. Samtidigt kräver de egenanställda bra villkor och det skulle motverka vårt eget kommersiella syfte om vi inte lyckas ge dem det, konstaterar han.

Egenanställning

Egenanställning riktar sig till uppdragstagare som inte vill starta ett eget bolag, men har uppdragsgivare som kräver F-skattsedel.
Arbetstagaren ska först skriva avtal med ett egenanställningsföretag och därefter med uppdragsgivaren.
Egenanställningsföretaget har det juridiska ansvaret och fakturerar beställaren. Företaget drar av för skatter, avgifter och provision, resterande belopp betalas ut till den egenanställde som lön.
Arbetstagaren och egenanställningsföretaget kommer överens om vilka villkor som måste gälla för de uppdrag arbetstagaren tar.
Skatteverket har inga invändningar mot egenanställning om allt sköts på rätt sätt. Fler upplysningar finns på verkets hemsida.
Gå till toppen