Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Beslut upphävs igen

Två gånger har stadsbyggnadsnämnden sagt nej till vindkraft på Bårslövshed. Nu har länsstyrelsen åter rivit upp beslutet.

Motståndarna, och politikerna i stadsbyggnadsnämnden, lyckas inte stoppa Billyvinds planer på ett vindkraftverk vid Hedagården.
Det var i maj 2014 som stadsbyggnadsnämnden senast sade nej till bygglov för verket som är tänkt att byggas på Bårslövshed, norr om Ekebyvägen.
Som skäl för avslaget menade dåvarande ordförande i stadsbyggnadsnämnden, Magnus Jälminger (M), att man ville ta hänsyn till landskapsbild, människor och djur. Protesterna från boende i området har varit stora och det har lämnats in en namninsamling med 284 underskrifter från Bårslövsheds intresseförening och Miagårdens ponnystall. Det ligger dessutom nära gränsen till Bjuvs kommun, som också är negativ.
Samtidigt säger översiktsplanens särskilda tillägg om vindkraft att den här platsen är lämplig för vindkraft. Och det är detta som länsstyrelsen hänvisar till när de nu går Billyvind till mötes, river upp stadsbyggnadsnämndens beslut och skickar ärendet tillbaka till dem.
Erhard Ollinger i Bårslövsheds intresseförening suckar över beskedet.
– Länsstyrelsen vill tvinga kommunen att säga ja till det här. Men vi driver det vidare såklart, säger han.
De kommer att överklaga länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen. Innan det är avgjort kan stadsbyggnadsnämnden inte att ta upp frågan igen.
Det segdragna vindkraftärendet har redan pågått i flera år. I januari 2013 avslog stadsbyggnadsnämnden Billyvinds bygglovsansökan för första gången. Motivet var då att det måste prövas i en detaljplan. Billyvind överklagade till länsstyrelsen som rev upp beslutet i oktober samma år eftersom krav på detaljplan bara kan ställas om det ska byggas i ett område där det är stor efterfrågan på mark. Och det är det inte på Bårslövshed.
Gå till toppen