Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skärpt straff för dödsmisshandel av supporter

Hovrätten fastställer domen mot den 29-årige helsingborgare som stått anklagad för dödsmisshandeln av en Djurgårdssupporter vid förra årets allsvenska fotbollspremiär i Helsingborg.

Under måndagen meddelade Hovrätten sin dom i åtalet mot den i dag 29-årige helsingborgare som i juni förra året dömdes till åtta månaders fängelse efter att ha slagit en Djurgårdssupporter så illa att han dog. Händelsen inträffade vid Terrasstrapporna i slutet av mars förra året då den allsvenska fotbollspremiären mellan Helsingborg och Djurgården skapade kaos i centrala Helsingborg.
Hovrätten fastställer tingsrättens dom men skärper straffet från åtta månaders fängelse till tio. Orsaken är att hovrätten inte tycker att den åtalade ska få den rabatt på straffet han fick i tingsrätten för att han riskerade att bli av med sitt jobb om han skulle dömas. Hovrätten ser det inte som bevisat att den risken är så stor att det skulle motivera någon rabatt.
Tingsrätten avgjorde målet redan i somras men båda parter överklagade domen. Den stora frågan har hela tiden varit orsakssambandet mellan 29-åringens slag och djurgårdssupporterns död. Åklagaren har hävdat att det varit så starkt att 29-åringen skulle dömas för misshandel och vållande till annans död.
Läs också "Rättvisan har segrat - men sorgen består"
Försvaret har hävdat att 29-åringen agerade i nödvärn och att orsaken till att den 43-årige djurgårdssupporterns dog står att finna i en kombination av berusning och sjukdom hos offret.
I och med hovrättens dom är det åklagarsidans inställning som premieras och 29-åringen döms därför för misshandel och vållande till annans död.
Hovrätten ändrar inget i det skadestånd som då utdömdes. 29-åringen ska även fortsättningsvis betala drygt 450 000 kronor till nio anhöriga till 43-åringen, bland annat fyra barn.
29-åringen har inte varit åtalad för att ha dödat någon med uppsåt - då hade det fängelsestraff som åklagaren yrkade på varit betydligt längre, istället handlar det om att 29-åringen har vållat 43-åringens död av oaktsamhet.

Hovrätten skärpte straffet

I tingsrätten fälldes den åtalade 29-åringen för misshandel och vållande till annans död för dådet på Terrasstrapporna den 30 mars förra året.
Straffet blev åtta månaders fängelse och då tog rätten hänsyn till att det är osäkert om mannen får behålla sitt jobb.
Dessutom dömdes 29-åringen att betala drygt 450 000 kronor till nio av offrets anhöriga, däribland fyra barn. Alla parter överklagade domen.
Hovrätten fastställer nu tingsrättens dom och skärper den dessutom. 29-åringen döms nu till tio månaders fängelse.
Gå till toppen