Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter pudeln – låt bibblan leva

Förra året antog kulturnämnden regler för uthyrning av kulturförvaltningens lokaler. Catharina Isberg, bibliotekschef i Helsingborg, tolkade dem i förra veckan så här: ”I riktlinjerna står det att vi inte ska hyra ut till arrangemang av politisk, religiös eller opinionsbildande karaktär”.
Nu backar kulturförvaltningen. I ett pressmeddelande på tisdagen medger man att reglerna ”inte är samstämmiga med bibliotekslagen” och medför att "biblioteket som mötesplats inte bidrar till fri åsiktsbildning”. Och man slår fast att ”biblioteket är en mötesplats i det demokratiska samhället och där ska fri åsiktsbildning råda”.
De här är ju självklarheter för varje demokratiskt sinnad och självständigt tänkande person. Till slut inser man detta.
I min krönika i lördags (21/3) mindes jag när förre ärkebiskopen K G Hammar för några år sedan var kritisk mot svensk vapenhandel på ett fullsatt Café Birger. Jag påtalade att Hammar enligt kulturförvaltningens regler inte var välkommen att tala på biblioteket eftersom han var både politisk, religiös och en opinionsbildare – alltså en ”värsting”, sedd ur kulturförvaltningens perspektiv.
Nå, nu byter kulturdirektör Bibi Hidén fot. Hon ”tycker att det är bra att frågan lyfts och att det har visats ett stort engagemang kring problematiken”. Och hon medger att det finns ”brister” i de rådande riktlinjerna.
Det sista har hon onekligen rätt i. Kulturförvaltningens aningslösa ”riktlinjer” bryter mot bibliotekslagen, är djupt odemokratiska – och gäller inte bara bibblan utan alla kulturförvaltningens lokaler, som Dunkers, konserthuset, stadsteatern.
Under de senaste åren har stor kommunal energi lagts ner på Helsingborgs så kallade Vision. Inte var det väl meningen att genuint odemokratiska värdekriterier, som dessa ”riktlinjer”, skulle vara slalomstolpar på utförsvägen mot det hägrande festmålet 2035?
Det tyder på yviga övergripande gester på festtalsnivå men ingen genuin värdeförankring i den kommunala organisationen.
Dessa visioner syftar till, har det hävdats, att bygga upp den goda staden. Under varje pressmeddelande på helsingborg.se slår man utan att rodna fast: ”Helsingborg är platsen för skapande och engagemang. Här finns möjligheterna för dig som vill utveckla och utvecklas. Helsingborg är staden för dig som vill något.”
Pierre Schori, före detta svensk FN-ambassadör, vill något – att Sverige ska föra en FN-vänlig politik. Men arrangörerna av hans möte på stadsbiblioteket fick beskedet att Schori skulle ”balanseras” av en anti-FN-pro-Nato-figur. Yttrandefrihet? Knappast.
Den styrande blågröna koalitionen låter Folkets Hus som klassisk och ovärderlig möteslokal gå under. Det är ett förödande slag mot kulturen på Söder men också en beklämmande inskränkning av den reella mötes- och yttrandefriheten i Helsingborg. Samtidigt fortsätter bibliotekets materiella förfall, med nedskurna öppettider, dålig personalbemanning, otillräckliga anslag till bok- och medieinköp. År efter år placerar sig Helsingborg bland de skånska kommuner som allra sämst vårdar sina bibliotek, inte minst vad gäller barnverksamheten.
Låt oss återfå ett demokratiskt och levande bibliotek!
Gå till toppen