Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Tillfälligt boende kan vara på gång

Efter mordbranden är sitationen allt mer ansträngd för EU-migranterna. 

I lördags brann det i EU-migranternas läger nära Elinebergs centrum. Ett tält där tre-fyra personer bott brann upp. Lägret var tomt vid tillfället och ingen skadades.
Den misstänkta mordbranden är en av flera händelser den senaste tiden som fått kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) att uppleva situationen kring stadens EU-migranter som allt mer ansträngd.
– Det är betydligt fler på plats än tidigare och det har uppstått rivaliserande grupperingar. Dessutom får vi allt fler klagomål från allmänheten om sanitära problem vid migranternas tältläger, säger han.
Redan för några veckor sedan fick därför Per Pehrsson, projektledare i kommunen, i uppdrag att ta fram en plan för hur situationen kan förbättras. Sedan i september är han samordnare för en grupp aktörer i Helsingborg som är engagerade i frågan. Nu föreslår han att EU-migranterna anvisas en särskild plats där de kan bo.
– Vi har i dag fem-sex tältläger i våra parker. Vi vill kunna erbjuda dem ett annat och bättre boende, säger Per Pehrsson, som är noga med att påpeka att lösningen är tillfällig.
– Vi väntar på att nationella riktlinjer ska tas fram. Tills det händer måste vi göra någonting. Tältandet i parkerna är olagligt, därför vill vi hitta en annan plats. Men hur lång tid migranterna ska bo på där är för tidigt att säga.
Per Pehrsson säger att man tittat på ”ett par olika” platser och att en är särskilt aktuell – men vill inte avslöja var den ligger.
Hans förslag är ännu inte politiskt förankrat och han vill därför inte säga hur boendet ska se ut. På onsdag ska han lägga fram idén för kommunalråden. Ges det klartecken vill han att migranterna ska flytta till den nya platsen innan sommaren.
– Dels gör vi det här för helsingborgarnas skull. De ska kunna ha tillgång till sina parker. Dels gör vi det för migranterna. Situationen i Helsingborg är inte bra – och inte ofarlig.
Liksom Peter Danielsson upplever Per Pehrsson att läget är allvarligt. Enligt honom finns det i dagsläget mellan 70 och 80 migranter i Helsingborg, vilket är ungefär dubbelt så många jämfört med i höstas.
– Trycket från allmänheten ökar och situationen börjar bli ohållbar, säger Per Pehrsson.
Efter branden i lördags stod fyra personer utan sovplats. Föreningen Värmestugan för hemlösa i Helsingborg gjorde en efterlysning på Facebook, där man sökte efter ett tält som skulle kunna ersätta det som brunnit ner. Efter 45 minuter hade fyra personer erbjudit sin hjälp.
– Det var andra som skrev till oss också, men när de förstod att tältet skulle användas av EU-migranter ångrade de sig. Det är tråkigt att man skiljer på människor och människor, säger Angéla Elek från Värmestugan.
Karim Ottosson, tillförordnad kommunpolis i Helsingborg, säger att det inte finns någon misstänkt för branden.
– En vittnesuppgift säger att en person setts röra sig i lägret. Men vi har inget som styrker eller motbevisar det.
De senaste veckorna har rivaliserande tiggargrupper hamnat i bråk, men enligt Karim Ottosson har oroligheterna upphört.
– Jag ser inga som helst samband mellan bråken och helgens brand.
Gå till toppen