Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

De siktade på rätt drake i Draknästet

Allt är inte elände för hårt stöld- och rånutsatta butiksägarna Peter Johansson och Mikael Lindell Bohlin. I veckan gör de en TV-debut med ett erbjudande som affärsänglarna i Draknästet inte kunde säga nej till.

Vreden över att deras butik Musik- och Radiocity i Helsingborg gång på gång drabbats av stölder, rån och förstörelse går inte att ta fel på. Inte heller frustrationen över hur politikerna tacklar problemen på Söder.
– De kommer inte ens hit och pratar med oss. Det hade aldrig hänt hemma i Höganäs. Péter Kovács hade kommit direkt och frågat om kommunen kan göra något, säger Mikael Lindell Bohlin.
Men allt är inte svart. Kompanjonernas nya företag säljer elcyklar och det går som tåget. I veckan gjorde de en bejublad debut i Draknästet på Viaplay med ett förslag som affärsänglarna i programmet aldrig fått förr. De bad inte, som alla andra som är med i programmet, om pengar utan erbjöd tjugo procent av företaget mot att få tillgång till en drakes kontaktnät och erfarenhet.
En utvald drake faktiskt.
– Vi hade ett litet övertag. Drakarna visste inget om oss men vi visste vilka de var och hade läst in oss på dem. Vi hade bestämt oss för att sikta på en av dem. Vi repeterade in vad vi skulle säga under den tid vi hade på oss att presentera idén, 1,5 minuter. Vi tränade på replikerna på en busshållplats före inspelningen, säger Peter Johansson.
Men riktigt höll inte manuset.
– Jag var så nervös. I sista meningen kom jag av mig och sade bara: Fan, där kom jag av mig, säger Mikael Lindell Bohlin.
– Det var mycket nerver, Jag minns trappan vi gick ner för, inget annat, säger Peter Johansson.
Det har flutit en del vatten under broarna sedan programmet spelades in.
– Det har dröjt innan sändningen äntligen blev av. Inspelningen var ju redan hösten 2013. Det skulle ha sänts förra våren men sköts upp, säger Peter Johansson.
Ni som har kikat på förhandsvisningen på Viaplay vet att draken som nappade är Anders Holm, affärsprofil som har jobbat med bland annat barnmat, biografer, herrkläder och fastigheter och i dag driver bolag som omsätter över 700 miljoner kronor. Den som har följt vad som har hänt med Peter Johansson och Mikael Lindell Bohlins cykelbolag, 2 Ever Bicycle Scandinavia AB, ser också att Anders Holm numera är delägare. Just nu är de tre kompanjonerna i Singapore tillsammans för att träffa sina kinesiska affärskontakter.
Han fick alltså verkligen tjugo procent av bolaget gratis?
– Ja, men sedan har Anders och hans konmpanjon köpt in sig så att de nu äger 40 procent av bolaget, säger Mikael Lindell Bohlin.
Hur går affärerna då?
– Bra. Nu bygger vi upp ett återförsäljarnät och jobbar på att få en skandinaviskt typgodkännande. Det behövs i och för sig inte, men med ett sådant kan vi sälja till de stora kedjorna. Vi har hittat en svensk batteritillverkare så vi slipper importera sådant från Kina. På längre sikt vill vi gärna ha monteringen av cyklarna här också – det blir enklare och billigare att importera i delar från Kina, säger Mikael Lindell Bohlin.
Fotnot: Draknästet avsnitt nio ligger som förhandsvisning på viaplay.se och sänds i TV 8 på måndag.
Gå till toppen