Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Emil Sandahl hoppas på succé i U23-EM

U23-premiären ska bli en fullträff – både för HBK/Berganias Emil Sandahl och för det nya mästerskapet.
– Det är säsongens viktigaste tävling.

Andra sporter har infört den här åldersklassen med lyckat resultat och inför tidernas första U23-mästerskap i brottning gör HBK/Berganias jättelöfte Emil Sandahl gärna tummen upp.
– Jag är helt säker på att det blir succé. I den här åldern är det många som lägger av, när de upptäcker hur stort steget är från junior till senior, så det här mellansteget kommer helt perfekt, säger den 20-årige Helsingborgsgrabben.
Det här säger Emil trots att han egentligen tillhör undantagen. Efter sina sista juniormatcher ifjol har han rekordsnabbt etablerat sig bland de svenska seniorerna och efter nyår har Sandahl vunnit alla de tre GP-tävlingarna; Vättercupen, Cup Klippan och Robbans Cup.
– Jag har inte förlorat en enda match i år och någon sådan svit hart jag aldrig haft, inte mot seniorer alltså. Jag känner ju att jag utvecklats väldigt mycket och allt går fortfarande spikrakt framåt. Men det kommer att ta några år till innan du är riktigt vuxen, så därför är ett U23-mästerskap helt suveränt.
HBK/Bergania-brottaren fick i höstas plats i SOK:s talanguppföljning och Emil tycker redan att det gett resultat. Han har haft råd att åka på fler träningsläger än tidigare och än så långe kan han hanka sig fram genom att jobba några timmar i veckan, som instruktör på brottningsgymnasiet på Filborna.
– Jag älskar att träna och när jag ska vila för att toppa formen har jag svårt att vara stilla, det kliar liksom i hela kroppen. Men jag känner mig bra förberedd och den här tävlingen är säsongens viktigaste, även om jag vill gå långt på SM också.
Den förre Bjuvs- och HBK/Bergania-tränaren Anders Andersson ska tillsammans med Jalmar Sjöberg från Klippan matcha de blågula EM-brottarna och när vi kollar läget, några dagar inför avresan, verkar Anders nästan mest orolig för om de ska hitta till Walbrzych.
– Vi har ett flyg med byte i Warszawa och sedan ska vi åka buss sista biten. Tävlingarna går tydligen i en liten by, så det blir en krånglig resa. Men varför ska man göra det enkelt, undrar landslagscoachen och skrattar.
Anders kan i alla fall intyga att Emil Sandahl är i toppform och målsättningen är högt ställd:
– Jag har alltid svårt att se begränsningarna för mina aktiva och jag tror att Emil kan gå riktigt långt.
Emil Sandahl blir tyvärr ensam NV-skåning i den här EM-premiären. Josefine Frederiksen, Klippan, var uttagen i tjejernas 48-kilosklass men Josefine har skadat knäet så pass illa att hon tvingades lämna återbud.
Gå till toppen